'Dani Sarajeva u Beogradu': Nagrada Biljani Srbljanović

Radiosarajevo.ba
'Dani Sarajeva u Beogradu': Nagrada Biljani Srbljanović

Nagrada festivala Dani Sarajeva u Beogradu uručena dramskoj spisateljici Biljani Srbljanović.

"Za nas je od posebnog značaja sve ono lično u tom aktivizmu i zato ovom nagradom izražavamo posebnu zahvalnost i divimo se njenoj hrabrosti", saopšteno je iz organizacije Festivala.

Nagradu namijenjenu ljudima i institucijama koji doprinose uspostavljanju trajne i miroljubive komunikacije i saradnje Beograda i Sarajeva, Organizacioni odbor festivala Dani Sarajeva u Beogradu u prethodne četiri godine dodijelio je Borki Pavićević, Branku Cvejiću i Jugoslavenskom dramskom pozorištu, Mirjani Karanović i Nataši Kandić.

"Hrabrim, posvećenim i znalačkim pristupom ključnim temama koje se tiču Beograda i Sarajeva, kao i oštrim i beskompromisnim javnim radom i imenovanjem onih koji ugrožavaju ljudska prava, bez obzira na posljedice po njenu ličnu bezbjednost ili profesionalnu karijeru, Biljana Srbljanović je svijetla tačka naše javne scene.

Festival Dani Sarajeva peti put po redu dodeljuje svoju nagradu Biljani Srbljanović za cjelokupni angažman, ali posebno za dramu Mali mi je ovaj grob koja ima izuzetan značaj. Preispitujući ulogu pripadnika Mlade Bosne iz današnjeg vremena, Biljana Srbljanović imenuje crnorukaše kao tu mračnu i nevidljivu silu koja onemogućava napredak i razvoj kvalitetnijih odnosa u regionu", stoji, između ostalog, u obrazloženju nagrade.

Festival Dani Sarajeva organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava od 2007. godine kao podsjetnik na opsadu Sarajeva, najdužu opsadu jednog grada u modernoj historiji ratovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije