Dani mevluda i zikra: Hiljade vjernika na vrelu Bune u Blagaju

Anadolija/Fena
Dani mevluda i zikra: Hiljade vjernika na vrelu Bune u Blagaju
Na vrelu Bune u Blagaju održana je centralna manifestacija ovogodišnjih "Dana mevluda i zikra" koja je ove, kao i prethodnih godine, okupila više hiljada vjernika iz svih krajeva naše zemlje i svijeta.

Na centralnoj svečanosti, koja je započela učenjem dijelova Kur'ana, u jedinstvenom ambijentu blagajske tekije imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr.

Dovište u Blagaju, po riječima mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, jedno je od najstarijih i svakako najmasovnijih ne samo unutar BiH, već i šire, a njegova višestoljetna tradicija govori o kontinuitetu i raskoši kulturnog i duhovnog života, čiji tragovi sežu mnogo dublje u povijest od dolaska Osmanlija na ove prostore.

Tradicija dovišta, zajedničkih masovnih molitvi, u BiH je, kako ističu historičari, starija od dolaska Osmanlija na ove prostore. Ljudi su je vezali za ono što je njihova veza s Uzvišenim Bogom, kojeg trebaju, kojem zahvaljuju, u koga vjeruju, kome se mole, kojeg obožavaju i od koga pomoć traže.

Dova je svojevrsna veza s rodnom grudom, a Dovište na vrelu Bune smatra se jednom od najjačih veza s historijom bh. vjernika, s onim osobama koje su zaslužne za utemeljenje ove tradicije. 

blagaj_AA_0512_005.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održala se sve do 1925. Iste godine umro je i posljednji njen šejh.

Tekija je od tada, više-manje, postala samo turistička atrakcija, ali ni turizmu između dva rata se nije poklanjala dovoljna pažnja. Tradicija blagajskog mevluda, kolokvijalno poznatog kao derviški mevlud, obnovljena je 1975. 

Tradicionalni mevlud, prema kalendaru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, organizira se svake druge subote u mjesecu maju. Ova tradicija u posljednja četiri desetljeća postala je međunarodno značajna manifestacija koja okuplja oko 30.000 vjernika iz Bosne i Hercegovine i raznih krajeva svijeta. 

"U tradiciji bh. muslimana dovišta su duboko ukorijenjena i utkana u živo biće vjerske i duhovne prakse. Kao takvo, blagajsko dovište se izdvaja i poslije Ajvatovice zauzima primat", kazao je muftija Dedović.

blagaj_AA_0512_008.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Blagajsko je dovište, kaže muftija, mjesto koje objedinjuje zajednicu vjernika u dobru i osnažuje 'naš duh da istraje u očuvanju svoga vjerskog, kulturnog, tradicijskog, jezičnog i nacionalnog identiteta na ovom prostoru Hercegovine'.

"Dani mevluda i zikra" glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina-ef. Kavazovića, a bit će zatvorena 14. maja naučnim skupom "Bošnjaci u Hercegovini kroz historiju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije