Danas slavimo Svjetski dan radija! Sretno svim "radijašima" na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Danas slavimo Svjetski dan radija! Sretno svim "radijašima" na svijetu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Stikeri, Radiosarajevo.ba

Mi danas slavimo :) i obilježavamo Svjetski dan radija.

Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom "Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta", počeo emitiranje 13. februara 1946.

Iako je prva svjetska radiostanica u Pittsburghu počela redovno emitirati još daleke 1920, a Radio Sarajevo 10. aprila 1945. u 16 sati, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2011. godine kada je UNESCO proglasio 13. februar internacionalno značajnim datumom.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

U međuvremenu je ovaj datum postao sinonim za javna događanja širom svijeta, s ciljem promicanja medijske kulture i društvenih vrijednosti.

2024. godina, međutim, u prvi plan ističe stotinu godina radija, razdoblje u kojem je postao medij koji je zasigurno najbliži ljudima, njihovim emocijama i razmišljanjima, šireći vijesti, zabavu i obrazovanje u svaki kutak svijeta.

Danas je Svjetski dan radija pod motom "Radio i mir"

Danas je Svjetski dan radija pod motom "Radio i mir"

U UNESCO-u su zamislili da tematiziranjem stoljeća tog medija, Svjetski dan radija 2024. godine široko može rasvijetliti izvanredna historija radija, njegova relevantna sadašnjost i vizija dinamične budućnosti. 

"Radujemo se sljedećem stoljeću radija", s tom se porukom javnosti obratila Audrey Azoulay, glavna direktorica UNESCO-a.

U svojoj poruci Audrey Azoulay posebno izdvaja šta se uz obilježavanje Svjetskog dana radija 2024. godine treba naglasiti:

- Neizbrisiva historija radija i njegov snažan utjecaj na vijesti, dramu, muziku, sport...

- Trajna upotrebna vrijednost radija kao relativno besplatne i prijenosne javne sigurnosne mreže tokom hitnih slučajeva i nestanaka struje izazvanih prirodnim katastrofama i katastrofama izazvanim ljudskim djelovanjem kao što su oluje, potresi, poplave, vrućine, požari, nesreće i ratovi.

Svoju značajnu ulogu u agresiji na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu imao je i sarajevski Radio ZID, kao jedan od bastiona progresivnog i urbanog izričaja, ili bolje reći onoga što su njegovi djelatnici i slušaoci smatrali normalnim kao odgovor na razaranje i primitivizam. Jer, razaranje kao što znamo, nije uvijek u fizičkom smislu.

Na temeljima Radio ZID-a, nastao je i ovaj današnji Radio Sarajevo, imenjak starog Radio Sarajeva iz 1945. godine, kojeg je pravno naslijedio BH radio 1.

Iako su mnogi predviđali kraj radija (kao uostalom i drugih medija, svaki put kad se pojavi neki novi i popularniji), to se nije desilo.

Dakle, sretan nam Svjetski dan radija, i slušamo se još dugo, dugo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije