Danas polusatni štrajk nastavnika

Radiosarajevo.ba
Danas polusatni štrajk nastavnika

Kantonalni odbor Sindikata srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Sarajevo provest će danaspolusatni štrajk upozorenja u svim ustanovama srednjeg obrazovanja i institucijama kulture Kantona Sarajevo.

Sarajevo: Sutra polusatni štrajk prosvjetara

Iz Sindikata su istakli da će štrajk upozorenja biti održan od 12 do 12.30 sati u ustanovama srednjeg obrazovanja i kulture Kantona Sarajevo. Kao razlog se navodi da Vlada Kantona Sarajevo krši odredbu Kolektivnog ugovora koja se odnosi na termin isplate plaća, te izostanak odgovora Vlade KS-a na zahtjev Sindikata da isplata plaća bude isti dan za sve budžetske korisnike.

„Idemo u štrajk upozorenja. Tražili smo da Vlada donese odluku da se svim budžetskim korisnicima plaća isplaćuje istog dana. Međutim, odgovor nismo dobili. Ne želimo da budemo zadnji“, istakao je za Oslobođenje predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata Faruk Bešlić.

Kolektivnim ugovorom predviđena je isplata plaća do petog u mjesecu za prethodni mjesec, ali uposlenici u tom sektoru obrazovanja januarsku plaću dobili su tek 27. februara.

„Ukoliko ne bude odgovora Vlade KS-a na naš zahtjev, ostajemo pri tome da 15. marta bude organizirano protestno okupljanje ispred zgrade Vlade KS-a. U polusatnom štrajku upozorenja, zbog interesa učenika, sudjelovat će pedeset posto članstva, ali ćemo 15. marta biti u punom kapacitetu.“.

S druge strane, u Sindikatu predškolskog i osnovnog obrazovanja KS-a su kazali kako oni neće štrajkovati.

Predškolske i ustanove osnovnog obrazovanja će raditi i neće biti štrajka. Nemamo razloga da štrajkujemo, ali solidarno podržavamo naše kolege iz srednjeg i visokog obrazovanja u nastojanjima da postignu jednakost kada je u pitanju isplata plaća“, istakao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije