Danas je svjetski dan sigurnosti na poslu

0
Radiosarajevo.ba
Danas je svjetski dan sigurnosti na poslu
Arhiv / Ilustracija

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu utemeljila je Međunarodna organizacija rada (ILO) 28. aprila 2003. godine.

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite na radu ima za cilj podizanje svijesti o značaju sigurnosti na radu, ali i usmjeravanje međunarodne pažnje, donosilaca odluka i javnosti na trendove u segmentu zaštite na radu, posebno na brojnost povreda, bolesti i smrtnih slučajeva na radnom mjestu širom svijeta.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada, u svijetu se godišnje desi više od 300 miliona povreda na radu. Preko 350 000 smrtnih slučajeva desi se usljed fatalnih nesreća na radu, a oko 2,3 miliona smrtnih slučajeva zbog fatalnih oboljenja povezanih sa radnim mjestom.

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Profesionalna oboljenja predstavljaju glavni uzrok smrti na radu, skoro šest puta više nego profesionalne nesreće. Značaj adekvatne zaštite na radu za radnike je ogroman.

Za razliku od prethodnih godina, radnici u Federaciji BiH su nakon više od dvije decenije dočekali donošenje novog Zakona o zaštiti na radu, koji je zamijenio zakon iz 1990. godine, iz bivše države.

Novi Zakon o zaštiti na radu u članu 50. je jasno precizirao da radnici imaju pravo na sigurne i zdrave uvjete rada, kao i da radna okolina i sredstva za rad moraju, s obzirom na prirodu posla, biti sigurni za radnike i ne smiju ugroziti njihovo zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije