Danas je Sveti Nikola, blagdan djece i darivanja

Radiosarajevo.ba
Danas je Sveti Nikola, blagdan djece i darivanja

Zajednički kršćanski svetac, biskup istoka i zapada, Sveti Nikola posebno je važan kod katolika zato što se poštuje kao ljubitelj djece, te i predstavlja prvenstveno njihov blagdan - kazao je za Fenu fra Ivan Šarčević, pojašnjavajući značaj današnjeg praznika Svetog Nikole koji se obilježava u cijelom kršćanskom svijetu.

Fra Ivan naglašava da je Sveti Nikola onaj koji donosi darove, a uz njega uvijek u tradiciji ide određena vrsta maloga đavola Krampusa. U nekadašnja vremena, kazao je, taj Krampus bi se tukao sa šibom u smislu djece koja nisu bila dobra, dok bi Nikola nagrađivao onu koja su u toj godini bila dobra.

Podvlači da se na taj dan djeca daruju, u crkvama poslije mise i na privatnim slavljima ili priredbama organizira se podjela poklona, te izražava određena vrsta ljudske i kršćanske solidarnosti da se nabave darovi za djecu.

Povlačeći paralelu Svetog Nikole i Djeda Mraza, što se u javnosti često poistovjećuje, fra Ivan naglašava da se sličnost odnosi na moment darivanja koje je postojalo i prije kršćanstva.

''Ali, kasnije je kroz sekularizaciju uveden Djeda Mraz, što je također nešto lijepo jer predstavlja darivanje. Samo po sebi, darivanje je nešto općeljudsko, humano i univerzalno'', smatra fra Ivan Šarčević.

Razlika je, pojašnjava fra Ivan, u tome što se Sveti Nikola izravno veže za religiozni moment darivanja, u smislu da sve dolazi od Boga, pa tako i taj segment. Također je istaknuo da je jedan od temeljnih religioznih motiva da se dobro nagrađuje, a zlo kažnjava.

''Ta ideja da dobro biva nagrađeno, a zlo kažnjeno predstavlja religiozni motiv'', rekao je na kraju razgovora za Fenu fra Ivan Šarčević. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije