Danas je praznik ljubavi i praštanja: Sretan Uskrs i Hristos Voskrese!

Radiosarajevo.ba
Danas je praznik ljubavi i praštanja: Sretan Uskrs i Hristos Voskrese!
Pixabay / Ilustracija
Katolički Uskrs i pravoslavni Vaskrs ove godine padaju na isti dan, 16. april.

Vjernici su dočekali praznik na kojem je utemeljena kršćanska vjera.

Kroz period odricanja, pokore i posta katolički i pravoslavni vjernici ušli su u veliku sedmicu kada je Isus razapet i uskrsnuo na život vječni.

I katolici i pravoslavci su postili, umivali se cvijećem i bojili jaja.

Simbol Uskrsa i Vaskrsa je jaje, koje predstavlja rađanje.

Uskrs/Vaskrs je praznik spasenja kroz ljubav, praštanje i pomirenje. Na našim prostorima je Uskrs naziv za ovaj praznik kod rimokatolika, dok ga pravoslavni vjernici nazivaju Vaskrs.

Pripreme za Uskrs i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu počinju korizmom. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica (Velika sedmica), koja uključuje Veliki četvrtak, petak i subotu prije uskršnje nedjelje, što čini sveto trodnevlje. Prema kršćanskom vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo. 

Uskrs je jedan od “pokretnih” kršćanskih praznika, odnosno onih čiji se datum mijenja svake godine. Datum ostalih pokretnih praznika se računa u odnosu na uskršnju nedjelju.

Kao kruna , danas slijedi Uskrs, koji se obilježava tri dana - osim nedjelje i na uskršnji ponedjeljak i uskršnji utorak.

Svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti redakcija portala Radiosarajevo.ba želi sretan Uskrs i Vaskrs - neka ovaj praznik donese mir, radost i ljubav svima!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije