Danas je Međunarodni dan pismenosti

Radiosarajevo.ba
Danas je Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) UNESCO-va je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini.

Tema Međunarodnog dana pismenosti 2014. godine je "Pismenost i održivi razvoj". Pismenost je jedan od ključnih elemenata potrebnih za promicanje održivog razvoja, kao što je osnaživanje ljudi tako da mogu donositi prave odluke u područjima privrednog i društvenog napretka. Pismenost je temelj za cjeloživotno učenje i ima ključnu ulogu u stvaranju i očuvanju prosperiteta i mira u društvima, navedeno je na web-stranici UNESCO-a.

Kampanjom “Heroji svakodnevnice” danas će u pet bh. gradova biti obilježen – Međunarodni dan pismenosti, a cilj je podići nivo svijesti o tom pitanju i skidanje društvene anateme koja u pravilu prati pitanje naknadnog stjecanja osnovnog obrazovanja kao temelja pismenosti u odrasloj dobi. Na pres-konferenciji organiziranoj tim povodom danas u Sarajevu istaknuto je da su brojni razlozi, od društvenih do ekonomskih, zbog kojih treba podržati tu kampanju i aktivno se uključiti.

Federalni ministar za obrazovanje Damir Mašić kazao je da problem nepismenosti u BiH još postoji i da je potrebno uložiti dodatne napore da bi on bio i prevaziđen, piše BHRT.ba.

Kazao je da Ministarstvo kroz razne programe i aktivnosti kontinuirano podržava organizacije koje se bave opismenjavanjem i stjecanjem osnovnih znanja i vještina potrebnih za uspješno integriranje u društvene tokove.

Naglasio je da je, na prijedlog Federalnog ministarstva, Vlada Federacije BiH utvrdila Nacrt zakona o principima obrazovanja odraslih u Federaciji BiH, koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri.

Kampanja “Heroji svakodnevnice” bit će realizirana u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Kaknju i Mrkonjić Gradu, a posvećena je osobama koje se i nakon navršene 15. godine života odlučuju na hrabar korak nadoknađivanja osnovnog obrazovanja.

Vještine pismenosti razvijaju se od osnovne do napredne razine tokom života i dio su širih kompetencija potrebnih za kritičko mišljenje, osjećaj odgovornosti, sudjelovanje u upravljanju i održivoj potrošnji, ekološki odgovorno ponašanje, zaštitu biološke raznolikosti, smanjenje siromaštva i smanjenje rizika od katastrofa. 

Ovogodišnji Međunarodni dan pismenosti obilježit će se u cijelom svijetu. Glavna globalna proslava održat će se u Dhaki, gdje vlada Bangladeša u suradnji s UNESCO-om organizira međunarodnu konferenciju „Djevojke“ na temu ženske pismenosti i obrazovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije