Danas je 20 godina od legendarnog koncerta grupe U2 u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Danas je 20 godina od legendarnog koncerta grupe U2 u Sarajevu
Danas, 23. Septembra 2017. godine navršava se punih 20 godina od legendarnog koncerta jednog od najpoznatijih bendova svih vremena, irske grupe U2 na Olimpijskom stadionu Koševo u Sarajevu.

Povodom godišnjice, ovaj vikend je na našem radijskom programu posvećen muzici grupe U2. Radio Sarajevo možete slušati na 90,2 ili putem web streaminga.

Prisjetimo se,  dok se glavni grad Bosne i Hercegovine polako oporavljao od najduže opsade u historiji, ratnih razaranja i agresije, koncert grupe U2 unio je dašak nade da bolja vremena dolaze. Nije to samo bio obični muzički koncert, bio je mnogo više.

U2_Sarajevo_koncert_historija1.jpg - undefined

Koševo je bilo ispunjeno velikim emotivnim nabojem, dijelom zato što je to prvi veliki rock koncert u Sarajevu nakon rata, a dijelom zato što su u pitanju Bono i društvo.

Odnos Sarajeva i Bona, seže nekoliko godina odranije. Tokom nastupu u Bologni, 17. jula 1993. godine, preko satelitskog linka povezao se slikom sa Sarajevom gdje je Bill Carter, jedan od najzaslužnijih što je ovaj projekat uopšte uspio, intervjuirao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze.

U2_Sarajevo_koncert_historija2.jpg - undefined

Ovaj potez irskog benda je pokrenuo britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana u ratu.

Te 1997. godine grupa U2 objavila je album Pop, i koncert je održan u sklopu turneje „PopMart“. To je bila jedna od najznačajnijih turneja u karijeri ovog benda.

Bono i U2 željeli su Sarajevu pokloniti humanitarni koncert, bez velike organizacije, bine i vizuelnog spektakla. Organizatori su željeli da se koncert u Sarajevu ne razlikuje od onog u ostalim svjetskim metropolama.

U2_Sarajevo_koncert_historija6.jpg - undefined

Kao predgrupe nastupili su Sikter i Protest. O svojim utiscima s ovog historijskog nastupa, frontmen Protesta Damir Nevesinjac u razgovoru za Radiosarajevo.ba je izjavio da se sjeća da su članovi Protesta bili veoma ponosni.

U2_Sarajevo_koncert_historija4.jpg - undefined

“Bili smo dosta mlađi, bili smo opušteni i nije bilo nervoze. Tek sada vidimo koliko je to velika stvar bila za nas. Mladi bend iz Sarajeva, grada koji je tek izašao iz rata.“ Dodaje kako vjeruje da je u tom trenutku koncert benda U2 bila vjerovatno ona stvar koja je najviše pomogla Sarajevu.

Koncert je održan pred oko 45.000 ljudi, a oko 10.000 vojnika brinulo se da ne dođe do bilo kakvih problema.

Lokalni, ali i strani mediji opisali su događaj kao trenutak koji je označio kraj opsade Sarajeva, dok su članovi benda izjavili kako je riječ o jednom od najvažnijih nastupa koje su održali.

U2_Sarajevo_koncert_historija3.jpg - undefined

"Nema sumnje da je to iskustvo koje neću zaboraviti do kraja života. Čak i ako bih morao čekati 20 godina da se desi, vrijedilo bi“, izjavio je tada bubnjar grupe Larry Mullen.

 

U2_Sarajevo_koncert_historija8.jpg - undefined

U2_Sarajevo_koncert_historija.jpg - undefined

 

Miss Sarajevo ponovo aktuelna

Pjesma Miss Sarajevo snimljena je tokom opsade Sarajeva 1995. godine, a otpjevali su je zajedno U2 i Luciano Pavarotti.

Prije nekoliko dana, na koncertu u Phoenixu u Arizoni, koji je održan 19 septembra 2017. godine, u okviru turneje The Joshua Tree Tour, organizirane povodom 30 godina od izdavanja najpoznatijeg istoimenog albuma grupe, U2 je odlučio ponovo uvrstiti pjesmu Miss Sarajevo.  Grupa se na ovakav potez odlučio u čast koncerta koji je održan prije 20 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije