Dan sjećanja na preminule od AIDS-a

Radiosarajevo.ba
Dan sjećanja na preminule od AIDS-a


Međunarodni dan sjećanja na preminule od posljedica AIDS-a obilježava se svakog 19. maja širom svijeta. Prvi put je obilježen 1983. godine, kada je uzrok AIDS- a bio nepoznat i kada je u svijetu bilo zabilježeno svega nekoliko hiljada smrtnih slučajeva. Danas ovaj datum u 115 zemalja svijeta služi za najveću kampanju za podizanje svijesti o HIV-u i AIDS-u, kojom rukovode Globalni zdravstveni savjet i Globalna mreža osoba koje žive s HIV-om.

Prvi registrovani slučaj HIV-a u Bosni i Hercegovini zabilježen je 1986. godine, i do sada ukupno je registrovano 221 osoba, od toga je 120 dobilo AIDS. Najveći broj registrovan je u uzrastu 20-29 godina (33,8%), zatim 40-49 godina (26,3%). Među zaraženim dominiraju osobe muškog spola, a najčešći oblik prenošenja HIV-a je putem heteroseksualnih odnosa.

Najveći problem s kojim se suočavaju osobe zaražene virusom HIV ili oboljele od AIDS-a jesu predrasude, stigma i diskriminacija, što su ujedno i razlozi zbog kojih tačan broj zaraženih u našoj zemlji nije poznat.

Da znaju da imamo HIV - objesili bi nas 

U našoj zemlji, testiranja su rijetka i predstavljaju tabu temu, a ni svijest o nužnosti korištenja zaštite pri seksualnom kontaktu nije na zavidnom nivou.

Memorijal svijeća za preminule

Danas u svijetu živi oko 34 miliona osoba inficiranih HIV-om, skoro 30 miliona je umrlo od posljedica AIDS-a, tako da ova infekcija ostaje ozbiljan izazov. Procjenjuje se da se na svakih 8 sekundi nova osoba inficira HIV-om, a na svakih 15 sekundi jedna osoba umre od posljedica ove bolesti. Međunarodni dan sjećanja na preminule od posljedica AIDS-a je još jedna prilika da se ukaže na potrebu kontinuiranog dostavljanja lijekova za terapiju, na važnost testiranja ljudi, kao i promjene svijesti ljudi o osobama koje su inficirane HIV-om i odnosu javnosti prema njima, njihovim partnerima i porodicama.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog AIDS Memorijala svijeća je U solidarnosti. Pоd оvim slоgаnоm prоmоvišе sе glоbаlnа sоlidаrnоst i pоtrеbа zа kоlеktivnоm аkciјоm vеzаnоm zа HIV i AIDS, sа аkcеntоm nа prоmоciјu i pоštоvаnjе ljudsкih prаvа. Iako je za mnoge ljude HIV hronična bolest, postoji mnogo onih koji nemaju pristup liječenju i koji postaju stigmatizovani, diskriminisani i koji doživljavaju kršenje ljudskih prava svaki dan.

Paljenjem svijeća i sjećanjem na preminule od AIDS-a, traži se oproštaj za neadekvatnu brigu i propuste koje je društvo učinilo prema osobama koje žive sa HIV-om. Ujedno to je prilika da se pruži podrška i saosjećanje porodicama i osobama koje su izgubile blisku osobu, nakon duge i iscrpljujuće borbe sa ovom bolešću.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije