Dan sjećanja na opsadu Univerziteta

Radiosarajevo.ba
Dan sjećanja na opsadu Univerziteta

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu organizirana je tribina pod nazivom "Dan sjećanja na opsadu Univerziteta u Sarajevu".

Izlagači su bili dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Ivo Komšić i doc. dr. Lejla Panjeta s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. 

- Tribina je tradicionalna na Univerzitetu, održava se svake godine u povodu Dana oslobođenja Sarajeva od fašizma, 6. aprila 1945. godine. Prilika je to da se evociraju uspomene i na opsadu Sarajeva u ratu od 1992. do 1995. godine, kazao je Ivo Komšić.

Odbrana od opsade Sarajeva trajala je 1.479 dana  i nije se vodila samo na prvoj borbenoj liniji. Odbrana se vodila i sadržajima koji su se organizirali u gradu; kulturnim i drugim manifestacijama. 

- To je imalo vrlo značajnu dimenziju u odbrani grada i bilo ono što je gradu Sarajevo davalo atribut grada heroja u teškim uvjetima opsade. Posebno mjesto je imala ta vrsta odbrane od opsade, dodao je Komšić.

Doc. dr. Lejla Panjeta govorila je o studiranju u ratnom periodu.
 
- U ratu smo koristili olovke i stare rokovnike. Pisaća mašina i kandilo su bili rekviziti za pisanje seminarskih radova ili članaka. Nije bilo pitanja kršenja autorskih prava zbog kopiranja knjiga jer knjiga nije bilo ili je postojala jedna knjiga za sve studente i profesore, kazala je Panjeta.

Po njenim riječima profesori su bili predani svom pozivu, a studenti se trudili da stiču znanja uprkos situaciji.

- Izostanak iz škole je mogao značiti neopravdan, a isto tako na putu od kuće do škole mogli smo izostati iz života. Biti je značilo učiti i to je suština koja nas je održala, rekla je Panjeta.

Tribini je prisustvovao veliki broj studenata i profesora Univerziteta u Sarajevu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije