Dan narcisa: Svima omogućiti liječenje od limfedema a ne samo onome ko ima novca

Fena
Dan narcisa: Svima omogućiti liječenje od limfedema a ne samo onome ko ima novca
Članice Udruženja "Renesansa" na Dan narcisa, koji simbolizira borbu protiv raka dojke, upozorile su da je potrebno formirati Centar za limfedem u BiH kako bi se svi oboljeli mogli liječiti od limfedema, a ne samo oni koji imaju novac.

"Sada je to moguće u privatnim klinikama, koje zbog visokih troškova liječenja nisu dostupne svim slojevima društva. Zato smo organizirali uličnu akciju 'Tražimo Centar za liječenje limfederma' tokom koje će u ulici Ferhadija biti moguće da građani kupovinom  određenih predmeta i narcisa doniraju sredstva", kazala je v.d. predsjednica Udruženja "Renesansa" Senka Fejzović.

Od ukupnog broja oboljelih od malignih oboljenja, 46 posto pacijentica imaju problem sa limfedemom, a u Federaciji BiH postoji samo jedna doktorica i viši fizioterapeut u Domu zdravlja Saraj-polje, te bolesnici veoma dugo čekaju na tretman.

Oni se suočavaju, kako kaže Fejzović, s velikim problemom limfedema, koji se ogleda u oticanju šake, ruke, noge ili lica i stvaranja jakih bolova pa pacijenti traže da im se odsjeku ruke i noge. To je neizliječiva bolest, koja se može samo zaliječiti i umanjiti tegobe. 

Na formiranje Centra za limfedem ukazano je i na nedavnom sastanku koji je organizirala potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Tom prilikom je kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj obećala, kako podsjeća Fejzović, sredstva za edukaciju kadra za liječenje limfedema.

"Međutim, to je tek nedavno stavljeno na listu usluga u Federaciji BiH i veoma je malo vrednovana kao najjednostavnija a traje sat i po. Moramo nekako motivirati one koji će raditi da prihvate ovu novu edukaciju i rad", poručila je Fejzović.

Dan narcisa je dan kada žene oboljele od raka dojke obilježavaju novi početak života. Tome putem youtube kanala "Pobijedit ću karcinom" doprinosi  članica Udruženja "Renesansa" Enida Glušac.

"Na taj način ženama, posebno iz ruralnih sredina, gdje je rak dojke među tabu temama, poručujemo da nisu same u toj bolesti i da se ne bore u tišini. Sve žene oboljele od raka dojke spadaju u rizičnu grupu oboljelih od limfedema", rekla je Glušac građanima tokom ulične akcije "Tražimo Centar za liječenje limfederma", kojom je ujedno obilježen 7. april Svjetski dan zdravlja.         

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije