Dan Mladosti SFRJ

Radiosarajevo.ba
Dan Mladosti SFRJ

Dan Mladosti slavio se u bivšoj SFRJ svake godine 25.maja. Istoga dana obilježavao se i rođendan Josipa Broza Tita, premda je on rođen 7. maja.

Na taj dan na Beogradskom stadionu JNA (današnji stadion Partizana) održavala se velika ceremonija - slet, tokom kojeg je drugu Titu uručivana 'štafeta mladosti'. To je bila umjetnički dizajnirana palica koju su, od ruke do ruke, prethodna dva mjeseca nosili najzaslužniji omladinci širom Jugoslavije. 

Štafeta mladosti uvedena je 1945. godine, na Titovu inicijativu. Njegovi podređeni, naime, tražili su način da Tita daruju povodom rođendana, a vođa se dosjetio da bi kroz nošenje štafete uvezao mladu generaciju cijele zemlje u jednoj ideji. Štafeta mladosti bila je simbol ljubavi i odanosti liku i djelu predsjednika SFRJ.

Od  1957. Titov rođendan proglašen je Danom mladosti i obilježavao se sve do Titove smrti 1980.

Posljednji slet prije Titove smrti

Nakon njegove smrti štafeta je i dalje nošena rukama omladinaca, a za Dan mladosti predavala se predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije (SSOJ), takođe u sklopu sleta u Beogradu. Tako je bilo do 1988. godine, kada je održan posljednji slet.

U videu koji slijedi vidjet ćete kako je tadašnju štafetu mladosti iz ruku Cirila Zaplotnika (poljoprivrednog proizvođača iz Slovenije) primio tadašnji Predsjednik SSOJ Bogić Bogičević:  

 

Kao prethodnica ukidanja ove simbolike, godine 1987. desio se kulturološki i ideološki incident sa tzv. 'neonacističkim plakatom' u Sloveniji, o čemu možete čitati u našem članku:

Plakat koji je potresao SFRJ

I danas postoje inicijative i udruženja koji obilježavaju Dan mladosti. Ove godine centralna proslava održat će se u Kumrovcu, rodnom selu Josipa Broza Tita, a kao specijalni gost najavljen je rječki bend Let 3. Opširnije ovdje. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije