Dan kada je mučki ubijeno 55 Sarajlija: Mladi ljudi, čuvajte se fašizma

B. R.
Dan kada je mučki ubijeno 55 Sarajlija: Mladi ljudi, čuvajte se fašizma
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Obilježena 74. godina od ubistva 55 Sarajlija

Računajte na nas - stihovi su pjesme koja je danas bila posveta za 55 Sarajlija, žrtava fašizma i nacizma.

Računajte na nas - u savremenoj Bosni i Hercegovini znači nužnost borbe protiv zlotvornih ideologija.

Obješeni i na drugi način ubijeni građani glavnog grada Bosne i Hercegovine u noći sa 27. na 28. mart 1945. godine obavezuju na antifašizam.

Antifašistička borba 21. vijek mora biti jednakog žara kao ona krajem 30-ih i početkom 40-ih godina prošlog vijeka. Svijest o tome mora postojati u trenutku kada se jasno i ponosno oživljavaju ideje inspirirane ustaštvom i četništvom, poručeno je tokom današnjeg obilježavanja godišnjice ubistva Sarajlija na Marijin Dvoru.

Antifašističkim i partriotskim pjesmama, prigodnim govorima i polaganjem cvijeća je odata počast ovim i svim žrtvama fašizma iz sredine i kraja prošlog vijeka u Bosni i Hercegovini. Tokom minute šutnje su školarci pročitali ime i prezime svakog od 55 hrabrih antifašista - ljudi koji su se borili za jednakost i slobodu svakog čovjeka.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Sretko Hadžiabdić u opštini Centar je poručio da je obaveza nastaviti tamo gdje su stali partizani.

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz je imao jednostavnu poruku za mlade u Bosni i Hercegovini.

 

"Drugarice i drugovi, dame i gospodo, partizani su najveći civilizacijski doseg naših prostora... Maks Luburić je bio među najsvirepijim fašističkim, nacističkim zločincima na svijetu. Kultura sjećanja je etička obaveza. Ona je ugrožena od onih koji zagovaraju fašizam... Naša kultura sjećanja mora biti nepotkupljiva... Nacionalizam i antifašizam ne mogu zajedno. Naš zahtjev je da vratimo partizane u kulturu sjećanja. Mladi ljudi, čuvajte se fašizma", kazao je profesor Kazaz.

 

Predsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bakir Nakaš je naglasio da antifašisti moraju biti jaka politička snaga. Zato je pozvao na formiranje "jake antifašističke lige koja će otjerati ove koji nas gledaju sa prozora" - misleći na aktuelnu vlast Bosne i Hercegovine čije se institucije nalaze u blizni spomenika ubijenima.

Spomenik za 55 ubijenih stanovnika Sarajeva je jedan od rijetkih posvećen žrtvama Drugog svjetskog rata izgrađen 90-ih godina 20. vijeka.

Neki od njih su vješani na Marijin Dvoru ili su ubijeni na neki drugi mučki način. Ubijeni su odlukom prijekog suda ustaškog stožera pod vodstvom Maksa Luburića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije