Dan kad se Grbavica vratila Sarajevu: 21 godina od reintegracije

Radiosarajevo.ba
Dan kad se Grbavica vratila Sarajevu: 21 godina od reintegracije
Arhiv / Razrušeno Sarajevo
Na današnji dan 1996. godine izvršena je reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja Grbavica koja je po okupacijom agresora bile pune četiri godine.

Tokom agresije na BiH u naselju Grbavica počinjeni su jedni od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva.

Iz tog perioda ostao je zapamćen zločinac Veselin Vlahović Batko, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine krajem marta 2013. godine osudio na 45 godina zatvora zbog zločina koje je počinio na Grbavici nad svim ljudima koji su mu se pokušali suprotstaviti na bilo koji način.

Monstrum sa Grbavice, kako zovu Vlahovića, ubio je i heroja Gorana Čengića, poznatog rukometaša sarajevske Bosne koji je pokušao spasiti komšiju dr. Husniju Ćerimagića, sarajevskog univerzitetskog profesora, kojeg je monstrum Vlahović također ubio.

Datum reintegracija Grbavice, ali i Vraca i Kovačića, značajan je za sve građane Sarajeva, jer su im ova naselja "vraćena" nakon četiri ratne godine.

Povratkom na Grbavicu građani su zatekli katastrofalno stanje, jedan od simbola Sarajeva - stadion Grbavica bio je uništen, a ulice su bile neprepoznatljive. 

Prema svjedočenju građana koji su se 19. marta 1996. godine među prvima vratili u ova naselja, Grbavica, Kovačići i Vraca bili su neprepoznatljivi, podsjećali su na Hirošimu. Ulice su bile zatrpane smećem, na svakom koraku osjetio se garež, a u mnogim stanovima gorjela je vatra i kroz prozore šikljao gust crni dim.

Osjećaji su tog dana bili pomiješani - radost među građanima zbog povratka u svoje stanove nakon 1.425 dana provedenih u drugom dijelu grada i tuga zbog onoga što ih je dočekalo pri povratku.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca,19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije