Dan Hajrudina Šibe Krvavca: Velikan bh. kinematografije (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Dan Hajrudina Šibe Krvavca: Velikan bh. kinematografije (FOTO)

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH danas je u Sarajevu organizovalo cijelodnevni program pod naslovom Dan Hajrudina Šibe Krvavca, a sve to u povodu 89. rođendana jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih filmskih autora, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom danas se u sarajevskom kinu Meeting Point prikazuje cjelokupan opus Šibe Krvavaca, a to uključuje gotovo sve njegove značajnije igrane i dokumentarne filmove. 

Djeca u šoku

U kinu su danas bili i učenici iz Osnovne škole Isak Samokovlija iz Sarajeva koji su gledali Šibin film Diverzanti iz 1967. godine, u crno-bijeloj tehnici. 

Mirsad Cvrk, nastavnik u ovoj školi koji predaje predmet Društvo, kultura i religija, za AA je kazao kako je sadržina filma značajna za mlađe generacije, u smislu da se prisjete šta se to u proslošti događalo na prostoru BiH, odnosno bivše Jugoslavije.

"Mislim da u tom kontekstu mladima daje konkretne poruke, a time je i flim ispunio onu dimenziju koju smo očekivali", rekao je Cvrk. 

"Šiba je bio velikan naše kinematografije", kaže poznata bh. rediteljica Jasmila Žbanić, koja je ujedno i predsjednica Udruženja rediteljica i reditelja u BiH.

U razgovaru za AA naglasila je kako Šibini dokumentarni filmovi govore o historiji BiH i Jugoslavije.

"Danas smo imali nekoliko projekcija njegovih dokumentarnih filmova i djeca koja su došla iz osnovnih i srednjih škola su stvarno bili u šoku. Neke stvari nikada nisu vidjeli niti čuli. Šibin rad, a posebno njegovi igrani filmovi pokazuju koliko reditelj i filmovi ostavljaju trag i oblikuju jedno društvo i koliko su identitet za jedno društvo", kazala je Žbanić, te dodala da je Šiba bio veliki čovjek i veliki umjetnik. 

Naglašava kako je ideja Udruženja bila da pozove mlade ljude da gledaju filmove, jer, kako je istakla, Šibini filmovi su dokument o jednom vremenu i načinu razmišljanja. 

"Mnogi od ovih mladih ljudi, pa skoro nikad nisu imali priliku u kinu gledati neki domaći film. Za njih je bilo zanimljivo da se to na našem jeziku odvija", kazala je Žbanić. Dodaje kako se plašila da li će mladi moći pratiti film "Diverzanti", da li je to zastarjelo za njih, međutim, rekla je kako joj je srce bilo puno kada je nakon filma čula gromoglasni aplauz. 

Zahtjev opštinama i kantonu za ulicu sa Šibinim imenom

Žbanić je na kraju dodala kako su njene kolege iz Udruženja podnijele zahtjev opštinama i kantonu da se sarajevske ulice prozovu po bh. rediteljima i rediteljicama, a Šibino ime je tu nezaobilazno, jer "jako je važno da ulica Šibe Krvavca bude u Sarajevu".

Danas su prikazani Šibini filmovi Vrtlog i Diverzanti, a tokom dana biće održane projekcije filmova Partizanska eskadrila, Most i Valter brani Sarajevo, kao i njegovih drugih dokumentarnih ostvarenja. 

Šiba je rođen 22. decembra 1926. godine u Sarajevu, režijom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata. Upravo je taj period ostavio dubok trag na njega. Snimio je oko četrdeset što dokumentarnih, što tv-serija, što kratkih i dugometražnih filmova. Napisao je i preko dvadeset scenarija.

Poznat je po filmovima  "Diverzanti", "Most", "Partizanska eskadrila"... Ipak, najveću slavu stekao je filmom "Valter brani Sarajevo" kojeg je pregledalo nekoliko desetina miliona ljudi. Film je naime bio veoma popularan u Kini.

Mnogi se slažu da je Šiba jedini režiser akcionih filmova u punom smislu te riječi na prostoru bivše Jugoslavije, tvorac i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao "partizanski vestern". Njegovi filmovi predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Hajrudin Šiba Krvavac je preminuo 11. jula 1992. godine u opkoljenom Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije