Dan državnosti obilježen i u Švedskoj; Krak: Bosna nije zaboravljena nit će biti

Radiosarajevo.ba
Dan državnosti obilježen i u Švedskoj; Krak: Bosna nije zaboravljena nit će biti
Foto: Radiosarajevo.ba / Sa obilježavanja Dana državnosti u Švedskoj

U organizaciji Bosansko-hercegovačkih udruženja u Švedskoj obilježen je 25. decembar, Dan državnosti BiH. Veliki broj gostiju iz vjerskog, kulturnog, društvenog i političkog života Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj su svojim dolaskom u Skovde uljepšali proslavu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Glavni imam u Švedskoj Idriz ef. Karaman, zajedno sa imamima iz drugih džemata, bili su prisutni ovom skupu.

Predsjednik Odbora Skovde Mehdin Salihović, svjedok srebreničkog genocida, nije krio suze jer strašno sjećanja na Kolone spasa, njega kao dječaka od 16 godina, u vrtlogu srebreničkih šuma su oživjela.

Imam džemata Skovde Smajo ef. Sahat je istakao je simboliku obilježavanja Dana državnosti i rođendana posljednjeg božijeg Poslanika Muhammeda a. s. u ovom mjesecu.

U svom obraćanju Ferid Krak je pozvao dijasporu širom Švedske, ali i ostale rasaljene Bosance i Hercegovce da ne zaborave domovinu i da budu angažirani u procesima kao što su prijava prebivališta, obnavljanje dokumentacije, kao i aktivno učešće i uključivanje u biranju predstavnika entitetskih i državnih organa Bosne i Hercegovine.

Današnji susret i obilježavanje Dana državnosti BiH dokazuje da, iako su naši ljudi izašli iz domovine, Bosna i Hercegovina nije izišla iz njih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije