Sarajevo danas poželjelo dobrodošlicu stranim studentima

Anadolija
Sarajevo danas poželjelo dobrodošlicu stranim studentima
Povodom početka ljetnog semestra studijske 2016/2017. godine na Univerzitet u Sarajevu dolazi 50 stranih studenata, nastavnika i saradnika iz različitih zemalja.

Danas je u Sarajevu tim povodom organizovan Dan dobrodošlice za neke od njih.

Studenti dolaze sa partnerskih univerziteta iz devet zemalja – Austrije, Češke, Danske, Grčke, Italije, Njemačke, Rumunije, Španije i Turske. Ove godine, orijentacijski program započeo je Danom dobrodošlice koji je održan danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Program će biti nastavljen i u narednim danima kako bi se studenti na vrijeme upoznali sa potrebnim akademskim i administrativnim informacijama o Univerzitetu u Sarajevu.

Riječ je o studentima, nastavnicima i saradnicima koji dolaze kroz razne programe mobilnosti koje finansira Evropska komisija, kao što su ERASMUS+, Mevlana, CEEPUS, ali i na osnovu sporazuma o bilateralnoj saradnji između našeg i partnerskih univerziteta u svijetu. Trajanje njihovog boravka u BiH je jedan semestar, dakle šest mjeseci. 

Iz Austrije je stigla Ingebory Jandl koja je kazala da je BiH izabrala jer piše doktorski rad o ruskoj književnosti.

"Sada mi treba jedan slavenski jezik i izabrala sam da studiram bosanski jezik jer mi se veoma sviđa fonetika", pojasnila je Jandl.

Među studentima je i Sara Zibaron iz Rima. Prvi put je u Sarajevu ali, kako je kazala, ima veliku želju da upozna kulturu i narod ove zemlje.

"Studentica sam Političkih nauka, a ovdje sam jer me interesuje kako je organizovana BiH kao država. Također, tu sam kako bi istraživala kulturu Balkana i komparacije javnog prava", istakla je Zibaron.

Iz turske Antalije došla je Fatma Can koja je kazala da dolazi sa Fakulteta za javnu upravu.

"Ovaj Univerzitet sam izabrala jer moj odsjek ima sporazum sa njima. Ovo je prvi put da sam u Sarajevu", dodala je Can. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije