Dan djevojčica: Poboljšati uslove za obrazovanja

Radiosarajevo.ba
Dan djevojčica: Poboljšati uslove za obrazovanja

Ove godine će po drugi put biti obilježen Međunarodni dan djevojčica, 11. oktobar.

Dan djevojčica će 2013. godine biti obilježen širom svijeta, a planirani događaji bit će u znaku promovisanja prava na obrazovanje. Mogućnost školovanja predstavlja najvažnije i osnovno pravo i moralni imperativ.

Brojna istraživanja su pokazala da obrazovanje ima veoma značajnu ulogu kako za društvo, tako i za djevojčice. Školovanje, a naročito srednje obrazovanje, ima trajni pozitivan efekat i utiče na smanjenje siromaštva, promovisanje jednakosti i promjenu ograničavajućih društvenih normi.

Cilj ovogodišnje kampanje je ukazivanje na značaj obrazovanja u zemljama gdje je djevojčicama školovanje uskraćeno iz sigurnosnih, finansijskih, institucionalnih ili kulturnih razloga.

Međunarodni dan djevojčica, koji su ustanovile Ujedinjene nacije 2011. godine,  širom svijeta će biti obilježen brojnim kulturnim i edukativnim događajima, a u planu su i opsežne kampanje za promovisanje prava i poboljšanje uslova za obrazovanje djevojčica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije