Dan djece uključene u život i rad na ulici

Radiosarajevo.ba
Dan djece uključene u život i rad na ulici

Međunarodni dan djece uključene u život i rad na ulici ustanovljen je 2011. godine od strane Konzorcijuma za djecu ulice, vodeće međunarodne mreže posvećene realiziranju prava djece uključene u život i rad na ulici širom svijeta i otada se obilježava svakog 12. aprila.

Zaštita djece koja borave na ulicama

Ključne poruke ovogodišnje akcije obilježavanja pomenutog dana na globalnom nivou su:

Širom planete veliki broj djece preživljava na ulicama – vrijeme da svi poduzmemo akciju i pozabavimo se ovim pitanjem!

Moramo prepoznati da dijete uključeno u život i rad na ulici ima isti potencijal kao i svako drugo dijete, treba mu samo dati priliku!

Pozivamo vlade i društvo u cjelini da se združe i ustanu za prava djece ulice širom svijeta. Biti dijete ulice nije zločin!

Dan djece uključene u život i rad na ulici se 12. aprila ove godine po prvi puta obilježava i u Bosni i Hercegovini, javnom manifestacijom koju organizuje Udruženje Zemlja djece iz Tuzle, u čijem sastavu već više od deset godina djeluje i Dnevni centar za djecu ulice. Planirane aktivnosti obilježavanja će imati karakter zajedničkog poduhvata bosansko-hercegovačke mreže dnevnih centara za djecu ulice, koja, pored tuzlanskog dnevnog centra, uključuje i dnevne centre osnovane u Sarajevu, Banja Luci, Zenici i Mostaru, kao odgovor na evidentno veliki broj djece koja prosjače, rade ili čak i žive na ulicama gradova širom BiH.

Dnevni centri nude usluge fokusirane na socijalno uključivanje djece ulice, obezbjeđujući im edukativne, kreativne i rekreativne aktivnosti, održavanje lične higijene, jedan obrok dnevno, materijalnu pomoć u kriznim situacijama i sl. Posebna pažnja je posvećena omogućavanju pristupa zvaničnom obrazovnom sistemu, te sistemu socijalne i zdravstvene zaštite.  

Djeca - rekvizit za prosjačenje (VIDEO)

Obilježavanje Dana djece uključene u život i rad na ulici uključuje raznolike sadržaje u kojima će učešća uzeti oko 150-oro djece iz pomenutih gradova, kako djece koja  žive i rade na ulicama, tako i djece koja su u riziku od dospijevanja u ovu situaciju, te ostale tuzlanske djece, uključujući i učenike OŠ Kreka.

Realizaciju manifestacije podržava Save the Children u okviru projekta Sveobuhvatna zaštita za decu uključenu u život i rad na ulici.

Djeca uključena u život i rad na ulici, kao i sva ostala djeca, imaju svoja prava i zaslužuju pažnju i zaštitu odraslih. Neka se danas čuje i njihov glas!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije