Damir Aganović: Ne želimo se baviti politikom u zdravstvu

Radiosarajevo.ba
Damir Aganović: Ne želimo se baviti politikom u zdravstvu


Nepreuzimanje obaveza finansiranja
za pružane zdravstvene usluge osiguranicima Kantona Sarajevo dovodi se u pitanje normalno funkcioniranje Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) što je njegova zakonska obaveza, potežu se ružne, neodmjerene i ishitrene odluke koje mogu imati dalekosežne posljedice po funkcioniranje zdravstvenog sistema u Federaciji BiH - kazao je danas na konferenciji za novinare direktor te medicinske ustanove Damir Aganović.

Naglasio je da je, od ukupnih usluga koje pruža KCUS, 76,28 posto za osiguranike Kantona Sarajevo, dok se putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a finansira samo 56,16 posto.

''Trebamo li  dalje isticati važnost KCUS-a u cjelokupnom sistemu zdravstvene zaštite KS-a, odnosno FBiH, posebno s aspekta javno-zdravstvenog značaja odnosno s aspekta zaštite javnog zdravlja stanovništva, ali i zaposlenika te institucije'', kazao je.

Mišljenja je da u saniranju velikih finansijskih poteškoća, u kojima se nalazi KCUS, „zahvaljujući prethodnom mendžmentu“ društvo u cjelini posebno nadležne institucije treba da iznađu put rješenja.

''Ukoliko ne bude prihvaćeno traženo uvećanje naknade, finansijsko poslovanje neće biti uravnoteženo, a to će se odraziti na normalno funkcioniranje KCUS-a u 2013. godini. Da ne navodimo da je neophodno uvođenje nove tehnologije, oprema, terapije u radu KCUS-a koji je federalna i referalna ustanova'', kazao je.

Aganović je danas potvrdio da Zavod za zdravstvenu zaštitu (ZZO) Kantona Sarajevo još nije KCUS-u doznačio ugovorenu tranšu za materijalne troškove i plaću za mart bez ikakvog objašnjenja i razloga, iako je KCUS za taj period već uredno pružio zdravstvene usluge osiguranicima KS-a. Po njegovim riječima, to je samo jedan u nizu političkih pritisaka na novo rukovodstvo koje se suočava s nagomilanim dugovima ranijih garnitura.

''Želimo sanaciju, jer smo u velikim dugovima, zatečenim. Mi samo želimo uvjete za nesmetan rad. KCUS treba ovom gradu, ovoj zemlji. KCUS trenutno radi u punom kapacitetu, ali imamo i rezervne planove jer očekujemo i dalje atake'', kazao je i istaknuo da im je na prvom mjestu pacijent i dobra usluga za njih.

''Stavlja se u pitanje legalitet mog potpisa''

Upitan za neka osporavanja legaliteta izabranog direktora, Aganović je kazao da je 15. jula 2012. postao direktor, dotad je bio vršilac dužnosti. Njega je, na osnovu javnog oglasa, i u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti imenovao Upravni odbor.

''Stavlja se u pitanje legalitet mog potpisa zbog tzv. nereguliranih vlasničkih odnosa. Prema zakonu KCUS koristi državnu svojinu. Dok god ne dođe zakon o restituciji o državnoj imovini, ostaje činjenično stanje'', kazao je Aganović.

Rukovodilac Sektora pravnih, kadrovskih i općih poslova
Safet Hadžagić kaže da nikad dosad nije postavljano pitanje legaliteta i legitimiteta, "a činjenicu da se to sad radi tumači kao političko, a ne pravno pitanje".

Direktor Aganović danas je ponovio upozorenja nadležnih organa KS-a da će obustaviti kapitalna ulaganja i davati sredstva samo za tekuće troškove i plaće.

Direktorica Stručnih službi nemedicinskih poslova Munevera Mrzić precizirala je da se KCUS finansira na bazi ugovora po osnovu pruženih usluga osiguranicima KS-a, a Sarajevski kanton je jedini s kojim imaju potpisan ugovor na bazi paušala.

KCUS zapošljava 3.600 radnika

''Taj paušal u 2012. i 2013. je na istom nivou i iznosi 8,5 miliona KM mjesečno. Od toga se oko pet miliona odnosi na brutoplate zaposlenika, a ostalo za materijalne troškove KCUS-a. KCUS je, od jula prošle godine, aplicirao više puta za izmjenu tranše jer smatramo da ta sredstva koja se doznačavaju od 2000. godine s malim korekcijama nisu dostatna za pružanje zdravstvene zaštite stanovnicima KS-a'', kazala je.

Danas je novinarima saopćeno da KCUS zapošljava 3.600 radnika, a dnevno prođe 12.000 pacijenata. Godišnje uradi više od četiri miliona usluga, ima 500.000 bolesničkih dana (50.000 pacijenata) od čega je većina iz KS-a. Dnevno opslužuju 15.000 pacijenata iz drugih dijelova BiH kojima su potrebne najsofisticiranije usluge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije