Dalila i Amer Sinanović: Priča iza vrata '4 sobe gospođe Safije' (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Dalila i Amer Sinanović: Priča iza vrata '4 sobe gospođe Safije' (FOTO)

Za uspješan životni poziv, najvažnije je odlučiti se da radite posao koji volite, a ako u sve to uključite i životnog saputnika, onda je uspjeh zagarantiran. Da je tako, najbolje pokazuje primjer vlasnika sarajevskog restorana 4 sobe gospođe Safije, Dalile i Amera Sinanović

U strogom centru Sarajeva, ali opet izmješten od gradske gužve, u ulici Čekaluša br. 61 nalazi se njihov restoran koji priča mnoge priče i to one najljepše, ljubavne. Priče o velikim, sretnim i nesretnim ljubavima, kao i priče o ljubavi prema hrani. Sve je lakše kada se radi s ljubavlju, tako je i s kuhanjem. Jedna obična, svakodnevna rutina, kao što je kuhanje, može postati posebna, svojstvena i čarobna. Upravo takva priča krije se iza vrata restorana 4 sobe gospođe Safije.

Neobična kombinacija odličnog okusa

Mnogi kažu da ne treba miješati posao i zadovoljstvo, međutim, svako pravilo ima izuzetak. Vi kao bračni supružnici, započeli ste privatni posao zajedno, spojili ljubav i dobru kuhinju, a kao rezultat toga nastao je prelijepi restoran 4 sobe gospođe Safije. U čemu je tajna? Da li je svaki novi dan, za vas kao bračni par izazov? Ko je šef u restoranu, a ko kod kuće? 

Dalila i Amer Sinanović: Ne bismo se složili da ne treba miješati posao i zadovoljstvo, upravo suprotno – čvrsto vjerujemo da je ključ uspjeha upravo pretvaranje posla u zadovoljstvo. Tajna uspjeha je voljeti ono što radite i raditi ono što volite. Iako se smatra da je to teško postići, biti ravnopravan poslovni partner sa supružnikom je za nas veliki izazov. Danas, kada je iza nas više od deset godina zajedničkog rada, tvrdimo da ne postoje apsolutno nikakve prepreke u obavljanju radnih obaveza, jer smo različiti tipovi, te samim tim se nadopunjujemo. Zajedno donosimo sve važne odluke i nerijetko nam se trenuci odmora pretvaraju u radne sastanke. Svakako da dolazi i do nesuglasica, pa su za naše različitosti potrebni kompromisi, ali ovaj poslovni odnos je postao jedinstven i smatramo da je na bazi ljubavi, uzajamnog poštovanja i povjerenja, postao ključ našeg zajedničkog života i uspjeha.  

Ovaj impresivni objekt pod svojim krovom nudi Restoran, Lounge Room, Baštu i Wine Bar. Ono što je posebno interesantno jeste da je cijeli prostor ostao netaknut, da li upravo to posjetiocima daje poseban ugođaj? 

Dalila i Amer Sinanović: Arhitektonska rješenja su u potpunosti poštivala izvorni prostor, koji je, zapravo, i bio ključna inspiracija. Originalnom rekonstrukcijom objekta sagrađenog 1910. godine, uspjeli smo očuvati njegovu visoku arhitektonsku vrijednost. S posebnom pažnjom radili smo na donošenju adekvatnih rješenja i pri tome pazili na svaki milimetar prošlosti urezan u zidove objekta. Ugođaj novom restauracijom ostao je netaknut, što je i bio krajnji cilj, a svaka soba, iako pretvorena u namjenski cilj, očuvala je svoju povijest.  

Posebnost ovog restorana jeste, autentičan objekt čije sobe kriju legendu o zabranjenoj ljubavi, ljubavi između lijepe Safije i Johana, austrougarskog barona. Koliko su gosti koji dođu zainteresirani da je čuju? 

Dalila i Amer Sinanović: Priča o Safiji i Johanu je neodvojivi dio koncepta i gosti, oni koji nas prvi put posjećuju, neizostavno žele čuti priču o njihovoj ljubavi. Kako 4 sobe gospođe Safije nije samo restoran, nego konceptualni projekt, imamo i formu bloga s pričama o Safiji i Johanu. Sudeći prema popularnosti i čitanosti, zainteresiranost za priču ne jenjava.  

Svi oni koji su bar jednom posjetili vaš restoran, složili bi se da restoran zaista ostavlja bez daha, kako enterijerom i samim ambijentom, tako i hranom. Šta se sve može pronaći u gastronomskoj ponudi i kako biste opisali gastro ponudu restorana?  

Dalila i Amer Sinanović: Teško bi bilo sav sadržaj, ponudu i koncept 4 sobe opisati u nekoliko rečenica, ali ono po čemu se izdvajamo jeste svakako naš jelovnik, koncipiran na gastronomskoj fuziji. To je izuzetan metod kuhanja, koji integrira različite regionalne kulinarske stilove, kreirajući inovativne okuse. Baza "Safijine" kuhinje su ipak najkvalitetnije svježe namirnice iz domaćeg uzgoja, što naši klijenti izuzetno cijene. Najtraženiji je "degustacijski meni", gdje gost bira više sljedova različitih jela, često pripremljenih na bazi autohtone bosanske kuhinje, uz modernu prezentaciju. 

Koliko je bilo teško u ponudu uvrstiti modernu kuhinju, drukčiji način kombinacije i serviranja samih jela, u gradu gdje se najviše konzumira tradicionalna hrana.  

Dalila i Amer Sinanović: Moramo priznati da nam je to bio najveći izazov. Filozofija nadolazećih trendova nalaže neprestano praćenje, obnavljanje znanja i stručno usavršavanje. Tome nema kraja dok god namjeravate da se time bavite. Trendovi, koji postoje u kulturi, muzici, dizajnu modi itd. svakako postoje i u gastronomiji, pa uspješna poslovna strategija mora biti s time u skladu. Ukusi su uvijek individualno pitanje i obično znamo reći da su različiti i da o njima ne treba raspravljati. Ipak, svjesni smo da gore pomenuti trendovi svakako donose promjene. Vođeni činjenicom da u našem okruženju niču restorani koji nude mnoge svjetske okuse i da su mnoge namirnice dostupnije nego prije, polako egzotičnija jela postaju češća na našim trpezama.  

Sam pristup kulinarstvu se uveliko promijenio, te su sve rjeđi momenti kad imamo priliku okusiti nešto spremano po autentičnim recepturama naših baka. Upravo je vrijeme modificiralo te recepte. Bez obzira za koju kuhinju se opredijelite, ne zaboravite da je uvijek najbolje  jelo od svježih i lokalnih namirnica.  

Kada su u pitanju bosanski specijaliteti, oni još uvijek itekako pariraju gastro novitetima. Neovisno o kojem se podneblju radi, tradicionalna kuhinja je uvijek najzastupljenija i navike ljudi je teško mijenjati. Uspješan recept bi bio modernizacija tradicionalne autohtone kuhinje u vidu kulinarske fuzije i moderne prezentacije. 

Uveliko se šuška o Jägermeister partiju ROOT56. Vaše delicije dio su eventa koji želi zadovoljiti sva čula zvanica i kako kažu iz korijena promjeniti percepciju zabave. Možete li nam otkriti detalj više?

Dalila i Amer Sinanović: Uobičajena je praksa da svim zahtjevima klijenata pristupamo individualno i u skladu sa željama kreiramo dati jelovnik. ROOT56 je zamišljen kao vrlo kreativan event i zadovoljstvo nam je prihvatiti takav kulinarski izazov. Jela trebaju sadržavati začine koji čine glavne sastojke ovog likera, tako da će se na našem jelovniku, između ostalih, naći unikatna „Jegerova“ jela: puretina u mantilu od pistacija sa sosom od kruške i đumbira, losos u crnom susamu sa smrekom, mesni kolačići s cimetom, falafel s kardamomom, mesna salata s anisom i čokoladni brownies s karamelom. 

Ostaje još da pozovemo sve one koji još uvijek nisu posjetili ovaj restoran, da pokucaju na vrata gospođe Safije i saznaju još mnogo zanimljivih detalja, a vi im možete predložiti koje to jelo obavezno moraju probati? 

Dalila i Amer Sinanović: Odrezak od tune u kori od sipinog crnila i kus-kus s povrćem je definitivno savršena kombinacija i izvanredan ljetni obrok.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije