Da li masovna Facebook podrška Muzeju znači posjetitelje u stvarnom životu (ANKETA)

Radiosarajevo.ba
Da li masovna Facebook podrška Muzeju znači posjetitelje u stvarnom životu (ANKETA)

Sada je već izvjesno - Zemaljski muzej će od sredine septembra ponovo biti otvoren za posjetitelje. 

Nakon što je 4. oktobra 2012, zbog konstantne nebrige države, rukovodstvo Zemaljskog muzeja odlučilo da zaključa njegov glavni ulaz, na njega postavi dvije ukrštene daske i svijetu poruči da je muzej zatvoren, mnogi su iskazali svoju podršku ovoj kulturnoj ustanovi od državnog značaja.

Možda je dobro bilo što je Muzej zatvoren - Radiosarajevo.ba

Od institucija koje su pokušavale pronaći rješenje, medija koji su pisali o zatvaranju Muzeja kao o blamaži naše zemlje u očima svijeta, pa do brojnih građana koji su na društvenim mrežama iskazivali svoju ogorčenost nebrigom vlasti. 

Nakon smjene vlasti i napora međunarodne zajednice, te višemjesečnih aktivnosti nevladinog sektora kroz akciju #JaSamMuzej, za sljedeću sedmicu najavljeno je potpisivanje dokumenta kojim se definira sudbina Zemaljskog muzeja. 

Hoćete li odlaziti u muzej? 

U utorak 15. septembra, neposredno uoči skidanja dasaka s veličanstvenih vrata Muzeja, u Ministarstvu za civilne poslove će predstavnici svih nivoa vlasti potpisati memorandum o izmirivanju dugova i finansiranju institucija kulture od državnog značaja: Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Otvaranje muzeja javnost je glasno pozdravila. No ostaje pitanje da li će Zemaljski muzej biti mjesto koje će se rado i često posjećivati? 

Šta kažete vi, poštovani čitatelji? Glasajte u anketi portala Radiosarajevo.ba i odgovorite na pitanje: 

Kada se ponovo otvori Zemaljski muzej, koliko često ćete tamo odlaziti?   (kliknite na link za ulazak na anketu)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije