Da li je učenik u fokusu obrazovnog procesa?

Radiosarajevo.ba
Da li je učenik u fokusu obrazovnog procesa?

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke organizovalo je danas u Sarajevu Javnu raspravu o Okvirnom nastavnom planu i programu (NPP) za devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Raspravi je prisustvovao veliki broj nastavnika, direktora škola, savjetnika pedagoških zavoda, predstavnika roditelja i učenika, te profesora sa visokoškolskih ustanova, kao i drugi zaniteresovani

Kako je saopćeno, skup je otvorio federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, koji je istakao kako je ovo šesta u nizu javnih rasprava o Okvirnom NPP-u za devetogodišnju osnovnu školu koje organizira Ministarstvo. Namjera je, istakao je ministar, diskusijama doprinijeti kreiranju kvalitetnijeg i ujednačenijeg obrazovnog sistema u FBiH:

„Cilj današnje rasprave je bio da se sagledaju efekti koncepcije devetogodišnjeg obrazovanja i pronađu najadekvatniji načini za modernizaciju, rasterećivanje i ujednačavanje NPP-a u FBiH, s obzirom na njihovu nejednaku implementaciju na kantonalnom nivou“, kazao je ministar Mašić.

Prvi put NPP za devetogodišnji sistem

Njegove su riječi kako će se ovom, šestom po redu javnom raspravom okončati proces preispitivanja postojećih osnovnoškolskih planova i programa. Na taj će se način utvrditi da li je učenik zaista u fokusu nastavno-obrazovnog procesa. Također će biti jasnije da li nastavniku ostaje dovoljno prostora da bude kreativan i pronađe najbolje nastavne metode kako bi učeniku prenio potrebno znanje.

Otvorit će se, dodaje Mašić, drugi proces: inoviranje Okvirnog nastavnog plana i programa na osnovnu prikupljenih sugestija sa terena.  Istovremeno, finaliziranjem ovih aktivnosti, prvi put u FBiH bit će objavljen sveobuhvatan i cjelovit NPP za devetogodišnju osnovnu školu.

Danas održana rasprava bila je šesta, druga u Sarajevu – a prethodno su održane i u Zenici, Tuzli, Bihaću i Mostaru; tema joj je bila „Likovna kultura, Muzička kultura i Tjelesni i zdravstveni odgoj u Okvirnom NPP-u za devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji BiH“, saopćeno je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije