Da li će studenti UNSA bojkotovati dodjelu diploma?

Radiosarajevo.ba
Da li će studenti UNSA bojkotovati dodjelu diploma?

Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima Univerziteta u Sarajevu bit će održana u subotu 9. novembra 2013. godine u dvorani „Juan Antonio Samaranch“ u Sarajevu sa početkom u 11,00 sati.

Ove godine će prvi put svim završenim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija diplome biti uručene u dvorani „Juan Antonio Samaranch“, sarajevskoj Zetri.

Međutim, odluka Univerziteta da se promocija svih diplomanata, magistranata i doktoranata sarajevskih fakulteta održi u Zetri sa sobom nosi i posljedice.

U Informaciji koju je UNSA objavio na službenoj stranici navodi se sljedeće: Budući da se ove godine prvi put u Zetri održava i dodjela diploma, zbog velikog broja diplomanata, magistranata i doktoranata, kao i zbog protokolarnih i sigurnosnih razloga, članovi porodice i prijatelji neće moći ući u dvoranu.“

Dio studenata oštro je osudio ovu  odluku. Dodjela diploma, kažu, više bi im značila kada bi uz njih bili roditelji.

Odluka Sarajevskog Univerziteta, koji slovi za najbolji univerzitet u BiH, je krajnje nekorektna prvo prema samim studentima, a potom prema roditeljima koji su boravak u Sarajevu, a i sam studij svog djeteta finansirali tri odnosno pet godina. Ukinuli su na nekim fakultetima odbranu teza, pa sad donesu i odluku da ne možemo nikoga da povedemo na dodjelu diploma. Mislim da je bruka i sramota uskratiti studentima pravo da diplomu prime pred očima roditelja” ogorčena je Aida Sloboda, studentica komunikologije na Fakultetu političkih nauka.

Konačna odluka na današnjoj sjednici Senata

Zbog mnogobrojnih žalbi studenata, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) tražit će na današnjoj sjednici Senata od rektora i dekana da se dodjela diploma održi na fakultetima.

Univerzitet se sada integrisao i dodjela diploma svima je samo još jedan način da se to i pokaže i razumljivo je da Zetra ne može primiti roditelje i prijatelje 7000studenata - to bi onda sveukupno bilo oko 21.000 ljudi. Svakako razumijemo želju studenata da na ovom, za njih veoma bitnom činu prisustvuju članovi porodice i prijatelji. Nadamo se da će uvažiti naš prijedlog i na taj način izaći studentima u susret" za Radiosarajevo.ba kaže Emir Muhamedagić, PR SPUS-a.

Sjednica Senata održat će se danas u 13 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije