Da li će Sarajevo biti evropska prijestolnica kulture?

Radiosarajevo.ba
Da li će Sarajevo biti evropska prijestolnica kulture?

Šta za jedan grad znači dobiti privilegiju Evropske prijestolnice kulture, možda najbolje znaju Mariborčani, koji će naredne godine uživati u ovom statusu.

Već sada je kulturni život grada Maribora oživio, a početak projekta ozvaničen je upravo vezano uz Sarajevo - predstavom Evropa danas redatelja Harisa Pašovića. 

Status 'Evropske prijestolnice kulture' podrazumijeva da se grad ili grupa gradova u godini dana posebno iskažu na polju demokratizacije kulture i njenog uvođenja u sve pore društva, ali pretpostavlja i vrhunski kulturni marketing koji će od jednogodišnjeg projekta izvući najveću korist za budućnost grada. 

U tom smislu ohrabruje Inicijativa Evropskih parlamentaraca koji su većinom glasova zatražili da se status Evropske prijestolnice kulture dodijeli Sarajevu. 

Članovi delegacije iz Odbora za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta koji su nedavno posjetili Sarajevo bili su impresionirani kulturnim životom ovoga grada. "Sarajevo je grad poznat svima po dva događaja. U Sarajevu se dogodio atentat na princa Ferdinanda koji je bio povod Prvog svjetskog rata. Od 1992. do 1996. za vrijeme sukoba u Bosni i Hercegovini Sarajevo je preživjelo najdužu opsadu grada u istoriji modernog ratovanja“,  izjavila je njemačka poslanica u Europskom parlamentu Doris Pak koja je bila i predlagač rezolucije kojom se Sarajevo kandidira za Evropsku prijestolnicu kulture 2014.

„Ako se nalazite u Sarajevu, primjerice u vrijeme održavanja Filmskog festivala (SFF), tu ćete sresti i Srbe, i Hrvate, Bošnjake, Makedonce,... Svi dolaze i kažu da je Sarajevo još simbol multikulturalizma. Zbog toga ovaj grad zaslužuje da mu bude pružena prilika da otkrije svoj ogromni potencijal u tom smislu - u ovoj slikovitoj rečenici sažeti su argumenti zašto bi Sarajevo trebalo dobiti ovaj status.

Dobijanje statusa Evropske prijestolnice kulture ne znači automatski i dobijanje novaca  za realizaciju projekta, no otvara pristup fondovima iz kojih se može dijelom finansirati. 

Iskustva iz Maribora govore da je većinu sredstava uložila općina tj. da se tamošnji projekat koji košta oko 20 miliona Eura većinom finansira iz poreza građana. No, nakon projekta grad će biti bogatiji za impozantan kulturni centar, a iskustva građana čitave Štajerske regije za brojne kulturne događaje.

   2012: Portugal Guimarães, Slovenija Maribor
   2013: Francuska Marseille, Slovačka Košice
   2014: Švedskan Umeå, Latvia Riga
   2015: Belgija Mons, Češka Plzeň
   2016:  Španija, Poljska
   2017:  Danska, Kipar
   2018:  Holandija, Malta
   2019:  Italija, Bugarska

Da li je Sarajevo spremno za kandidaturu i šta su, osim priče o multikulturalizmu, naši aduti da se pridruživo švedskom gradu Umeå i latvijskoj Rigi koji su već proglašeni kulturnim prijestolnicama 2014? To ćemo saznati uskoro, s obzirom da se nakon ove odluke Evropskog parlamenta najavljuje nekoliko sastanaka Inicijativnog odbora. 

Predsjednik inicijativnog odbora je Ibrahim Spahić, političar i kulturni menadžer poznat po teatralnosti i prilično haotično organiziranom festivalu Sarajevska zima, ali i po očito dobrim odnosima sa Evropskim funkcionerima poput Doris Pack.

Šta god da bude, treba pozdraviti ovu inicijativu, podržati Ibrahima Spahića i nadati se da se u tom slučaju Sarajevo - Evropska prijestolnica kulture 2014. neće pretvoriti u dvanaestomjesečnu Sarajevsku zimu. Ako će Sarajevo nakon ovoga dobiti makar dostojnu koncertnu dvoranu, što je jedna od dugogodišnjih inicijativa Ibrahima Spahića, isplati se!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije