Da li BiH može bez Predsjedništva i Doma naroda?

Radiosarajevo.ba
Da li BiH može bez Predsjedništva i Doma naroda?

Koalicija Jednakost - 'Za BiH protiv diskriminacije'
, danas je u Sarajevu održala prezentaciju prijedloga za provedbu odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Ova koalicija predlaže jednodomni skupštinski politički sistem u BiH.

Kako su istakli na pres-konferenciji, njihov model se zasniva na preporukama Venecijanske komisije koje se pozivaju na švajcarski politički sistem: ukidanje Predsjedništva BiH i ukidanje Doma naroda Parlamenta BiH.

Donoseći odluku u decembru 2009. godine u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu postavio je jasan zadatak pred bh. institucije i političke elite: politički sistem BiH se mora na taj način preustrojiti, tako da se svakom građaninu omogući pristup Predsjedništvu BiH i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, neovisno od njihovog etničkog porijekla.

Koalicija se na prijedlog odlučila jer se vlastodršci BiH već tri godine, iza zatvorenih vrata i predviđenih parlamentarnih struktura, ne uspijeva dogovoriti o presudi Sejdić-Finci: „Predstavljanjem ovog modela želimo dati još jedan doprinos diskusiji o ustavnim reformama“, naveli su predstavnici Koalicije.

Mišljenja su da se, nakon ukidanja Predsjedništva, ukupna izvršna vlast i nadležnost treba prebaciti na Vijeće ministara BiH, koje bi bilo centralno izvršno tijelo, u kojem su ravnopravno zastupljeni konstitutivni narodi i Ostali.


Finci i Sejdić

Umjesto Doma naroda i Zastupničkog doma, formirao bi se jednodnomni državni parlament, u kojem bi postojao i veto-mehanizam 'kolektivnog vitalnog interesa', a koji bi bio dostupan kako konstitutivnim narodima tako i Ostalim. „Budući jednodomni parlament bi imao duplo više poslanika, uz ravnopravno učešće Ostalih, a zakonodavni postupak bi postao efikasniji i transparentniji, te bi se stvorili preduslovi da parlament ponovo postane centralna institucija bh. političkog sistema“, naveli su.

Istaknuto je da je prijedlog sinoć upućen svim političkim partijama i nadležnim parlamentarnim komisijama, te da odgovor očekuju u skorije vrijeme.

U prijedlogu se, između ostalog, nalazi i sugestija da se (konačno!) promijeni naziv bh. skupštine: naime Parlamentarna skupština BiH, kako je formalno ime ove državne institucije, jeste pleonazam koji znači Skupštinska skupština ili Parlamentarni parlament. „Ovo je lingvistički neispravan način nazivanja, te se parlament jednostavno treba nazivati Parlament, Skupština ili Sabor BiH“, poručuju iz organizacije.

U Koaliciji Jednakost nalaze se UG “Zašto ne”, Sarajevo; Građanski front Ostalih, Mostar; Omladinski pokret Revolt, Tuzla; Oštra nula, Banja Luka; Sarajevski otvoreni centar; ACIPS, Sarajevo; Inicijativa mladih za ljudska prava, Sarajevo; Centar za promociju građanskih interesa, Sarajevo; UNSA Geto, Banja Luka; Fondacija za kreativni razvoj, Sarajevo; Fondacija Ekipa, Sarajevo; Evropski istraživački centar, Sarajevo; Fondacija CURE, Sarajevo; OKC Abrašević, Mostar; UG Okvir, Sarajevo; Udruženje mladih Bosanaca i Hercegovaca u Norveškoj Stećak, Oslo; Centar za političke studije, Sarajevo; Udruženje KVART, Prijedor, Udruženje Romska suza, Srebrenica; Liga antifašista jugoistočne Evrope; UG Plamen nade, Živinice; Asocijacija studenata Pravnog fakulteta, Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije