Cyberkriminal najveći izazov za Europol

Radiosarajevo.ba
Cyberkriminal najveći izazov za Europol

Borba protiv sajberkriminala predstavlja najveći izazov za Evropsku policijsku službu - Europol, izjavio je danas direktor Europola Rob Vejnrajt. 

On je kazao da su nedavne procjene pokazale da zbog sajberkriminala korporativni gubici godišnje iznose oko 750 milijardi eura, navedeno je u saopćenju Europola. 

"Sajberkriminal ne poznaje granice, što istragu kriminalnih aktivnosti čini dodatno komplikovanijom. Da bi borba sa sajberkriminalom bila efikasna, potrebne su prekogranične dozvole, međunarodna saradnja i pomoć Europolu, kao i poboljšanje saradnje između EU i "trećih" zemalja", naglasio je direktor Europola. 

Vejnrajt je naveo da su policijske snage suočene svakodnevno s više od 150.000 virusa, a 148.000 kompjutera dnevno je ugroženo raznim vrstama sajber napada. 

On je ukazao da je Europol poboljšao svoj tim visokoprofesionalnih analitičara i eksperata spremnih da podrže rad policijskih snaga u njihovoj borbi protiv sajberkriminala. 

Pošto Internet mreža nastavlja da se širi, građani EU i organizacije bit će i dalje predmet sajber napada i borba protiv te vrste kriminala zahtjeva novu međunarodnu strategiju i operativnu saradnju, naglasio je Vejnrajt. 

Vejnrajt smatra da je neophodna centralizirana koordinacija prikupljenih informacija, analiza, obuka i rukovođenja saradnje na nivou EU. 

Uspostavljanje evropskog centra za sajberkriminal bit će važan korak naprijed, ocijenio je Vejnrajt. 

Ključ u borbi protiv sajberkriminala leži u podizanju svijesti individualnih i grupnih korisnika o njihovoj odgovornosti, zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije