Čuvari iz cijele BiH poručili: Vlada FBiH mora preći na djela, rijeke ne damo!

1
Radiosarajevo.ba
Čuvari iz cijele BiH poručili: Vlada FBiH mora preći na djela, rijeke ne damo!
Foto: Čuvari rijeka / Ugar

Predstavnici grupe "Čuvari rijeka iz cijele BiH" okupili su se danas na rijeci Ugar da iskažu nezadovoljstvo brzinom djelovanja Vlade FBiH i da apeluju na Vladu da što prije krene u konkretne radnje zaštite rijeka od malih hidrocentrala.

U Bosni i Hercegovini je planirana izgradnja više od 400 malih hidroelektrana na više od 250 vodenih tokova.

"Ovi projekti uništavaju živi svijet oko rijeka i u rijekama – privredu sela i biodiverzitet naših rijeka kao jednog od najvrjednijih prirodnih bogatstava BiH. Šira javnost je spoznala da MHE ne doprinose nikakvom širem javnom interesu, već isključivo bogaćenju pojedinaca iz finansijsko-političkih klanova i zato je nužno što hitnije obustaviti daljnju gradnju, a preispitati sve do sada izdate dozvole", saopćili su iz grupe Čuvari rijeka.

Podsjetili su da su dugogodišnja borba za rijeke i uticaj javnosti doprinijeli da je Predstavnički dom FBiH u junu ove godine donio Zaključak o zabrani izgradnje MHE i o reviziji već dodijeljenih dozvola. Dat je i rok Vladi FBiH i pripremi akte za zabranu dalje gradnje. No, Vlada u ovom roku ništa nije poduzela.

Napredak je postigut tek sredinom oktobra kada su se Čuvari rijeka sreli s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i predstavnicima nadležnih federalnih ministarstava. Dato je obećanje da će se Vlada početkom novembra izjasniti o zahtjevima Čuvara rijeka.

Ugar - undefined

Foto: Čuvari rijeka: Ugar

Do današnjeg dana podrška se svodi na riječi, te su Čuvari rijeka i danas zatražili da se pređe na djela u zaštiti rijeka od mini hidrocentrala.

"Podržavamo Vladu FBiH i resorna ministarstva u nastojanju da pronađu način da obustave gradnju MHE na našim rijekama. Međutim budno ćemo pratiti i aktivno učestvovati u svim aktivnostima vezano za problematiku MHE, i evo i danas smo na Ugru. Naša poruka je jasna - niti jedna MHE se neće izgraditi na rijeci Neretvici!", poručili su danas iz Udruženja "Neretvica-Pusti me da tečem", Konjic.

Naza Spahić iz Udruženje građana "Za Doljanku" Jablanica istakla je da neće odustati od borbe za naše rijeke.

"Nećemo odustati od borbe za naše rijeke, za našu Doljanku, pa makar nas to dovelo do međunarodnih sudova", dodala je Spahić.

Iz Eko Bistro, Kruščica, Maida Bilal kao jedna od Hrabrih žena Kruščice je naglasila da su tu uz svoje komšije i komšinice s rijeke Ugar sa jedintvenim stavom - ne damo naše rijeke.

"Došli smo da odamo počast rijeci koja nestaje, isto kao što ćemo i mi nestati, ne budemo li čuvali naše rijeke. Hitno je potrebno da Vlada FBiH poduzme konkretne korake i zaustavi ovaj zločin. Ugar je mogao biti spašen, hitno je da potrebno da spasimo ono što se još uvijek može spasiti", upozorila je Tahira Mika Tibold, predsjednica MZ Kruščica.

"Aarhus centar će nastaviti insistirati na ispunjenju cijelog paketa pravnih zahtjeva koje su Čuvari rijeka uručili Vladi FBiH za zabranu daljnje gradnje MHE i reviziji svih izdatih dozvola. Samo na taj način možemo očekivati da će se zaista i ostvariti nas krajnji cilj, a to je zabrana na gradnju MHE u FBiH, a onda, nadamo se što prije i cijeloj BiH", poručile su ekološke pravnice Nina Kreševljaković i Emina Veljović.

Robert Oroz, dugogodišnji aktivist ispred Eko Gotuša, Fojnica., istakao je da je Novalić više puta rekao kako je stanje po ovom pitanju gore u RS.

"Ja bih samo podsjetio da je trenutno u funkciji 65 MHE u FBiH dok ih je u RS 44. Najgore stanje je baš ovdje u Srednjobosanskom kantonu (SBK) gdje radi njih 35, dok ih je 6 u nekoj fazi izgradnje. Bilo bi dobro kada bi premijer nekada posjetio i uništene rijeke u SBK i HNK kao što su Pršljanica u Bugojnu, Borovnica u Fojnici, Trešanica i Kraljuščica u Konjicu ili ovu rijeku Ugar, koja je doduše uništena u oba entiteta", dodao je Oroz.

Indir Melić, predsjednik Sportskoribolovnog društva Travnik, pozvao je nadležne da "zaustave ekocid na našim rijekama".

Ugar - undefined

Foto: Čuvari rijeka: Ugar

"Evo nas danas na rijeci Ugar gdje imate priliku na licu mjesta vidjeti kako se ponašaju tzv. investitori kojima je naša država dala dozvolu za gradnju MHE. Vjerovatno u dozvoli stoji da se moraju pridržavati određenih normi zaštite okoliša, biljnih i životinjski vrsta u i oko korita rijeke. Međutim, kao što vidite ovdje više nema korita, okolna šuma je posječena, a riblji fond je kompletan uništen", kazao je Melić.

Viktor Bjelić, Centar za životnu sredinu, Banja Luka, naglasio je da je Ugar nekada bio prelijepa planinska rijeka bogata pastrmkom i mrijestilište mladice, a danas na Ugru ima više malih hidroelektrana nego slobodnih kilometara toka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije