Cultura Panorama: Paviljon BiH među najzanimljivijim

Radiosarajevo.ba
Cultura Panorama: Paviljon BiH među najzanimljivijim


Paviljon Bosne i Hercegovine na 55. Bijenalu u Veneciji italijanski je magazin Cultura Panorama izdvojio među deset koji se moraju vidjeti, javlja Srna.

Pored paviljona Vrt uživanja Mladena Miljanovića, kojim se naša zemlja predstavlja na ovoj prestižnoj umjetničkoj smotri, izdvojeni su i paviljoni Norveške, Belgije i Njemačke.

"Ova sjajna vijest najsnažnija je potvrda da je projekt s kojim Mladen Miljanović učestvuje na najznačajnijoj svjetskoj izložbi izuzetno autorsko ostvarenje koje ne ostavlja ravnodušnim najstrožu stručnu javnost", saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

U saopštenju se dodaje da su, uz Miljanovićev Vrt uživanja, izdvojeni i paviljoni Norveške, Belgije i Njemačke, te još nekoliko zemalja koje nastupaju na Bijenalu umjetnosti u Veneciji.

Paviljon BiH na Venecijanskom bijenalu otvoren je za kustose, novinare, galeriste i kritičare od 27. maja, a svečano otvaranje paviljona u Palati Malipiero zakazano je za četvrtak.

Umjetnik iz Banje Luke Mladen Miljanović ovogodišnji je predstavnik BiH na 55. bijenalu umjetnosti u Veneciji, a više o ovom umjetniku i ideji prema kojoj je osmišljen bh. paviljon možete čitati ovdje.

Mladen Miljanović: Početak uvođenja reda

Nakon desetogodišnje pauze ovo je drugi nastup BiH na Bijenalu u Veneciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije