Čudesni Sunčev halo iznad Prenja: Spektakularna fotografija Dženada Džine

Radiosarajevo.ba
Čudesni Sunčev halo iznad Prenja: Spektakularna fotografija Dženada Džine
Foto: Dženad Džino / Sunčev halo iznad Prenja

Dženad Džino, profesionalni je i nagrađivani fotograf iz Jablanice.

Umjetnik je ovo koji već godinama svojim čudesnim radom promovira i prezentira prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, a široj javnosti je posebno poznat po fotografijama u kojima donosi prizore svoje Hercegovine, posebno s Prenja, planine za koju kažu da je najljepša, najatraktivnija ali i najsurovija u našoj domovini...

I upravo je tamo, na gospodinu Prenju, napravio jednu od najčudesnijih fotografija koje smo imali priliku vidjeti.

"Zašto nas Prenj nagrađuje ovakvim stvarima? Prirodni fenomen koji se zaista rijetko viđa, nama se jučer desio na Prenju...", napisao je Džino, objavivši fotografiju na kojoj se vidi rijedak spektakl - Sunčev halo.

Sunčev halo je rijetka pojava kada se oko Sunca, uslijed loma svjetla na kristalima leda kroz tanak sloj naoblake, nazire djelomični ili potpuni svjetlosni krug promjera 22.5°, još je rjeđi halo promjera 44°. Halo često nastaje i oko Mjeseca te u noći zna pomalo zlokobno izgledati iako je riječ o posve prirodnoj i bezopasnoj pojavi.

Džino je objavio i kompletan video ove ture na tri Prenjska velikana: Otiš, Zelenu Glavu i Botine, gdje možete vidjeti i video zapis pomenutog fenomena.

I fotografiju i video objavljujemo uz dozvolu autora.

Uživajte:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije