'Čudesna magija Sulejmana Kupusovića će opstati'

Radiosarajevo.ba
'Čudesna magija Sulejmana Kupusovića će opstati'

Povodom smrti bh. reditelja Sulejmana Kupusovića, direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić izjavio je da je Kupusović svojim stvaralaštvom i kreativnošću darivao teatru čudesne prizore umjetnosti života, javlja Fena.

Preminuo Sulejman Kupusović

"Predstave Kupusovića obilježile su savremenu bh. teatarsku povijest. Na svim scenama kristalizirao je teatarski jezik na najbolji način sa glumcima i pozorišnim stvaraocima, kroz susrete sa publikom koja je njegovoj umjetnosti davala smisao i snagu i bila sa Sulejmanom magijski povezana", kazao je Spahić.

Naglasio je da će Narodno pozorište Sarajevo i teatri BiH imati predstave Sulejmana Kupusovića na svom repertoaru jer "ta čudesna magija će opstati".

Spahić ističe da će stari i novi glumci igrati, a dolazit će stara i nova publika u teatre da gleda Sulejmanove predstave sa željom i strašću da opstanu i postanu makar i na trenutak dio te jedinstvene pozornice života i smrti, ljubavi i mržnje, tragedije i komedije, svakodnevnice, dramskog, opernog baletnog i svakog pozorišnog čina nad kojim se spušta zastor.

"Svi ćemo pamtiti Sulejmana Kupusovića po predanosti najbližima i posvećenosti pozorištu, teatru života. Predstave koje je režirao Sulejman Kupusović sačuvat će njihova jedinstvena umjetnička vrijednost", rekao je Ibrahim Spahić, direktor Festivala Sarajevska zima.

Istinski pozorišni čovjek

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić izjavio je povodom smrti istaknutog bh. reditelja da je Kupusović bio istinski pozorišni čovjek koji je na svojstven način, nekad i pretemperamentno, ali uvijek u korist pozorišta, tu osobinu izražavao.

"Nažalost, izgubili smo i njega", rekao je Šarić.

On je podvukao da ga je vijest o smrti Kupusovića istinski pogodila, jer je za 40 godina od kako je ušao u Narodno pozorište Sarajevo ispratio mnoge velike umjetnike.

"Svaki put pomislim na to da su ti ljudi još mogli puno toga učiniti, a posebno u ovo vrijeme kada dolaze mlađe generacije i kada je prekinuta jedna nit načina življenja pozorišta", istaknuo je on.

Šarić zaključuje da činjenica da mnoge generacije pamte Kupusovićev rad govori o tome koliki je doprinos dao kulturnoj sceni, zbog čega će svi i osjetiti veliki gubitak njegovim odlaskom, "jer je mogao još mnogo toga napraviti".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije