Crveni križ: BiH treba pomoći Filipinima

Radiosarajevo.ba
Crveni križ: BiH treba pomoći Filipinima

U organizaciji Crvenog križa/krsta BiH pokrenuta je humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava za pomoć Filipinima, zemlji pogođenoj tajfunom Haiyan, jednom od najvećih prirodnih katastrofa u posljednjih nekoliko godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić podsjetio je da je na Filipinima veliki broj stradalih, kojima nedostaje vode, hrane i higijenskih sredstava.

Skoro deset miliona građana je pogođeno direktno ili indirektno ovom katastrofom, to su zvanični podaci Ujedinjenih nacija. Procjene UN-a koje variraju govore o 10.000 žrtava. Ono što je naš mandat jeste da apeliramo na društvenu zajednicu, organe vlasti, građane, javni i privatni sektor, imajući u vidu poteškoće koje smo i sami preživjeli nedavno, da se odazovu pozivu i pokažu solidarnost“, kazao je Hodžić.

On je istakao da se BiH može samo priključiti u globalnu kampanju koju vodi Međunarodna federacija Crvenog križa i polumjeseca, u kojoj se prikupljena novčana sredstva preko Ženeve usmjeravaju na Filipine.

Telefonskim pozivom i vi možete pomoći stanovništvu Filipina

Novčana sredstva u BiH mogu biti uplaćena u Sberbak BiH na račun 140-101-002588-6326 ili pozivom na brojeve telefona 090 291 032 BH Telecom i 092 890 830 HT Mostar.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović podsjetio je da je međunarodna zajednica pomagala BiH tokom njenog nesretnog perioda, te da je sad vrijeme da građani BiH uzvrate pomoć narodu kojem je to potrebno.

On je pozvao svakog građanina pojedinačno da na neki način učestvuje u ovoj kampanji i da BiH dokaže da tu ne živi samo narod koji uzima, nego da dođemo na taj stepen da dajemo drugima.

Predstavnici Međunarodnog križa/krsta istakli su kako su svjesni teške financijske situacije u BiH, ali da ima ljudi koji mogu pomoći Filipincima.

Koordinator za katastrofe ispred Društva Crvenog križa/krsta BiH  Davorin Pezer kazao je kako je zadatak ove institucije i odgovornost pomaganje drugima, dodavši da su i Crveni križ i Crveni krst transparentni i da će javnost imati informacije o tome koliko je sredstava prikupljeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije