Crno tržište duhanskih proizvoda u porastu

4
Promotivni tekst
Crno tržište duhanskih proizvoda u porastu
Foto: Uprava za indirektno oporezivanje / Kampanja 'Stop švercu'

Ilegalno tržište duhanskih proizvoda u BiH je i dalje je izuzetno veliko i premašuje 35 posto, jedan je od ključnih nalaza istraživanja koje je u BiH sproveo IPSOS.

U zaključcima istraživanja IPSOSA koje rađeno od 18. novembra do 22. decembra 2023. godine, na nacionalno reprezentativnom uzorku stanovništva BiH starijih od 19 godina se navodi da bez obzira na snažni angažman državnih agencija za provedbu zakona bh. tržištem i dalje dominiraju šverceri cigareta, a pogotovo rezanog duhana.

Istraživanje pokazuje da na tržištu BiH primjećena velika indikacija rasta potrošnje ilegalnih cigareta jer volumen ilegalnih cigareta je u godini dana narastao više od četri puta.

"Ilegalne cigarete koje su zabilježene na našem tržištu su cigarete s markicom iz Kosova ili na cigarete potpuno bez porezne markice. Ovo ukazuje da šverceri i dalje aktivno djeluju i nalaze različite kanale bez obzira na kontinuirane aktivnosti državnih agencija (prvenstveno SIPA, UIO i GP) u suzbijanju kriminala, šverca i crnog tržišta", stoji u zaključku istraživanja.

Ono što je takođe zanimljivo u IPSOS-ovom istraživanju je to da se navodi da se prosječna cijena nelegalnih cigareta približava cijeni legalnih cigareta i iznosi 4,3 KM.

Takođe se ističe da je na tržištu BiH iznimno velika potrošnja ilegalnog rezanog duhana koja u ukupnoj potrošnji duhanskih proizvoda iznimno visokih 30,9%.

Uprkos poražavajućim nalazima istraživanja, procijenjuje da je u 2023. godini ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhana bila 2.019 tona, što je 11 posto manje nego u 2022. godini, to je i dalje 13 posto više u odnosu na 2021. godinu i skoro 23 posto više u odnosu na 2020. godinu.
Ono što posebno zabrinjava je da kada je rezani duhan u pitanju, prema udjelu među pušačima rezanog duhana, njih 97% se odlučuje za ilegalni rezani duhan.

Ratko Kovačević načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH kaže da su zabilježeni značajni rezultati po pitanju privremenog oduzimanja duvana i duvanskih prerađevina koji nisu obilježeni akciznom markicom Uprave za indirektno oporezivanje i dodaje da prema podacima o broju izdatih akciznih markica, UIO je u toku 2023. godine izdao čak za 58 posto više akciznih markica u odnosu na 2020. godinu.

Kovačević je pozvao građane da prijave nezakonitu prodaju prvenstveno duvana i duvanskih prerađevina koje nisu obilježene akciznom markicom UIO BiH. Istakao je da UIO suzbija crno tržište što se vidi po činjenici da je u četiri godine izdato 58 posto više akciznih markica.

On je kazao da u okviru kampanje "Stop švercu", kao i prethodnih godina, građani mogu prijaviti nelegalnu prodaju takve robe na mail adresu stop.svercu@uino.gov.ba, na Viber broj 065/355-155 ili anonimno na broj 080020607.

Darko Gašpar, menadžer za regulatorne poslove British American Tobacco (BAT) kaže da se iz recentnog IPSOS istraživanja vidi da crno tržište duhana i duhanskih proizvoda u BiH i dalje ostaje ozbiljan problem.

Međutim, Gašpar napominje da su svojim kontinuiranim zalaganjem agencije za provedbu zakona dokazale su da je moguće ovaj izazov stavi pod kontrolu, tako da bilježimo pomake u stabilizaciji tržišta.

"Pozdravljamo njihove napore, a naročito inicijativu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja već četvrti put provodi kampanju "Stop švercu", te njom potiče i podržava građane da se uključe u borbu protiv crnog tržišta, što vidno daje rezultate", zaključuje Gašpar.

Saša Grabovac izvršni direktor Udruženje ekonomista RS SWOT smatra da istraživanje pokazuje ono što je manje više poznato, a to je da je nivo crnog tržišta i dalje izuzetno visok te da zbog njega budžeti godišnje godišnje gube na desetine miliona KM.

Prema njegovim riječima upravo je to i razlog što UIO i Udruženje ekonomista RS SWOT već četvrtu godinu za redom organizuju kampanju "Stop švercu".

"Veoma je važno da se građani edukuju, da znaju osnove pojmove, kao na primjer šta je akciza, zašto se naplaćuje, gdje bi trebao da završi taj novac od prikupljenih akciza…", kazao je Grabovac i podsjetio da je to upravo bilo težište kampanje u prošloj godini.

On je rekao da da ove godine očekuje veliku podršku medija u realizaciji kampanje.

"Smatramo da veće angažovanje novinara i medijskih kuća veoma važno ka postizanju našeg zajedničkog cilja", kazao je Grabovac i dodao da očekuje da se kroz istraživačke tekstove ukaže na pogubne posljedice nelegalnog tržišta.

Prema njegovim riječima, kako bi dodatno motivisali novinare, organizovan je nagradni konkurs za najbolji članak ili prilog koji se bavi problematikom crnog tržišta, te da će biti nagrađeno pet najboljih radova.

Predstavnici duvanske industrije također smatraju da je nastavak kampanje koristan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije