Collegium artisticum u 2012. i planovi za 2013.

Radiosarajevo.ba
Collegium artisticum u 2012. i planovi za 2013.
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

U 2012. godini, galerija Collegium artisticum je, uprkos različitim nedaćama i teškoj situaciji, ostvarila planirani program, koji uključuje 22 izložbe, te brojne prezentacije i promocije knjiga.

U pripremi je godišnji katalog u kojem će biti prezentovan cjelokupni program 2012., rečeno je u današnjem obraćanju medijima u prostorijama galerije Collegium artisticum na kojem su govorile direktorica Galerije Gordana Anđelić - Galić i kustosica Branka Vujanović. 

Izložba 'Akademija u vremenu' - najposjećenija u 2012.

Istaknuto je da je tokom godine obilježeno nekoliko značajnih jubileja. Pored tradicionalne izložbe članova ULUBIH, ULUPUBIH i AABIH koja se pod nazivom 'Collegium artisticum' održava svake godine povodom 6. aprila, Dana oslobođenja, i Jubilarne 65. Revijalne izložbe članova ULUBIH povodom 25. novembra, Dana državnosti, krajem oktobra je otvorena izložba 'Akademija u vremenu', posvećena 40-godišnjici postojanja Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ova izložba je sa 1700 posjetilaca bila i najposjećenija izložba u ovoj godini. 

U Klubu Collegium artisticum je 2. aprila održana izložba i stručni skup posvećen 30-godišnjici od osnivanja grupe 'Zvono', koja je bila ključni akter umjetničke atmosfere Sarajeva osamdesetih godina 20. vijeka. 

Pored ovih jubilarnih izložbi, održano je sedam samostalnih i devet grupnih izložbi, među kojima je sedam gostujućih. U okviru Festivala Sarajevska zima, priređena je i izložba posvećena djelu arhitekte, teoretičara i pedagoga Bogdana Bogdanovića, koja je privukla veliku pažnju stručne i šire javnosti.

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Grupna izložba 9 bh. umjetnica pod nazivom 'Intime' otvorena u septembru 2012. imala je za cilj propitivanje kulturnog i rodnog identiteta i kulturne memorije kroz intimnu i kritičku umjetničku prizmu. Izložbu je pratio razgovor između umjetnica i kustosa na temu 'Intime kao kritičke prakse u savremenoj umjetnosti'.

U oktobru su priređene dvije izložbe posvećene modnom dizajnu, a tu su i samostalne izložbe, koje predstavljaju značaj dio repertoara galerije Collegium artisticum.

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Sedam samostalnih izložbi za 2013. godinu
U 2013. godini Collegium artisticum planira realizirati sedam samostalnih izložbi bh. umjetnika/ca. U januaru će biti prezentirana izložba crteža i video radova Nusreta Pašića, a u martu grafike Hasana Čakara iz ciklusa Urbanus.
 
U maju, uoči Đurđevdana, očekuje nas izložba fotografija koje bilježe život romske populacije u Evropi na prelazu vijekova (autor je Nihad Nino Pušija, koji posljednjih 20 godina živi u Berlinu, a izložbu je omogućio SCCA Sarajevo); također, u maju slijedi izložba slika Muhameda Kafedžića.
Izložba pod nazivom 'Inicijacija' u autorskoj koncepciji Jusufa Hadžifejzovića biće otvorena 17. januara 2013. Na izložbi će, pored novog ciklusa slika Jusufa Hadžifejzovića, biti izložene slike umjetnika mlađe generacije koji na različite načine pristupaju apstraktnom i asocijativnom slikarstvu.

U junu će biti priređena retrospektiva produkt-dizajnera i profesora Saliha Teskeredžića, a u augustu Collegium artisticum priprema specijalno iznenađenje: izložbu/modnu reviju kreacija modne dizajnerke Ljiljane Majkić, dobitnice Grand Prix nagrade na izložbi Collegium artisticum 2012. U septembru slijediizložba Radenka Milaka (u saradnji sa Gradskom galerijom Bihać). 
 
Festival Sarajevska zima započinje 7. februara u galeriji Collegium artisticum izložbom 9 korejskih umjetnika u organizaciji NINE DRAGON HEADS. U okviru Festivala u galeriji Collegium artisticum biće priređena izložba video radova umjetnika iz osam zemalja. 
 
Dok je izložba 'Intime' u septembru 2012. godine predstavila 9 bh. umjetnica mlađe generacije, u martu 2013. godine očekuje nas izložba 'Miraz' koja predstavlja prvu poslijeratnu generaciju umjetnica u selekciji Dunje Blažević. Izložba je dio projekta Žensko naslijeđe – doprinos jednakosti u kulturi.

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba
 
April je posvećen tradicionalnoj izložbi 'Collegium artitsicum 2013' članova ULUPUBIH, ULUBIH, AABIH povodom 6. aprila, Dana oslobođenja, a u okviru dana Kantona Sarajevo, u maju 2013. godine, Collegium artisticum priprema Majsku izložbu mladih, na kojoj će biti selektovani radovi umjetnika koji su diplomirali na Akademiji likovnih umjetnosti u 2012. godini kao i oni koji pohađaju magistarske studije. U organizaciju izložbe biće uključeni i mladi historičari umjetnosti sa katedre Historije umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu. 
 
Program Art/bitraža u 2013. godini nastavlja sa propitivanjem problema savremene umjetnosti, arhitekture i dizajna  u Bosni i Hercegovini. U maju je planiran Forum pod radnim nazivom 'Institucija i alternative' na kojem će učestvovati predstavnici institucionalnih i alternativnih platformi za promociju savremene umjetnosti iz cijele BiH.
 
Pored toga, u toku godine, program će obuhvatiti diskusije na teme: 'Novi urbicid', 'Umjetnost i privreda', 'Umjetnost, mediji i kritika'. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije