CNN preporučuje: Deset razloga zbog kojih trebate posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Radiosarajevo.ba
CNN preporučuje: Deset razloga zbog kojih trebate posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Dok je Hrvatska preplavljena turistima tokom ljetnih mjeseci, susjedna Bosna i Hercegovina možda nekad i ne dospije na radar brojnim turistima. 

National Geographic: BiH u vrhu najboljih avanturističkih destinacija

Riznica turizma: Deset najboljih destinacija u BiH

Sarajevo je ovog ljeta hit destinacija: Iz Turističke zajednice KS-a najavljuju bogat sadržaj

Neizostavne turističke destinacije: Sarajevo u pet tačaka (FOTO)

Ljudi su svjesni dešavanja iz ratnih devedesetih godina, no dvadeset godina poslije ova zemlja postala je jedna od evropskih najuzbudljivijih destinacija.

U nastavku pročitajte deset razloga, prema izboru CNN-a, zbog kojih trebate posjetiti bivšu jugoslavensku republiku Bosnu i Hercegovinu.

Živi glavni grad: Sarajevo

Skoro tri četvrtine grada bilo je uništeno ili oštećeno tokom granatiranja, no od tada Sarajevo je vratilo svoj vibrantni sjaj.

Njegov historijski centar u kojem se pretapa Istok i Zapad, pružit će fantastičan osjećaj posjetiteljima koji će se u jednom trenutku osjetiti kao u Beču, a u drugom kao u Istanbulu.

Osmanska prošlost posebno je osjetna u centru grada - Baščaršiji.

A duh Austro-Ugarske osjetit će se duž Ferhadije, zahvaljujući arhitekturi tog doba. 

Iako još uvijek možete vidjeti tragove turobne prošlosti, Sarajevo je grad koji prihvata život.

Nevjerovatna priroda

Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu će vas natjerati da zavolite ovu zemlju i njen pejzaž. Dramatične stjenovite planine koje presjecaju tirkizne rijeke u fantastični vodopadi ukrašavaju cijelu zemlju.

Iako BiH ima nekoliko kilometara jadranskog pojasa, zbog čega je u sjeni svojih susjeda Hrvatske i Crne Gore, sigurno je da pobjeđuje kada je u pitanju predivna priroda. 

Historijski gradovi

Osim Sarajeva, trebate posjetiti i ostale fantastične gradove. 

Mostar je jedan od najspektakularnijih gradova, posebno poznat po svom famoznom Starom mostu, koji je bombardiran 1993. godine. 

Danas, most je 24 metra visok i mjesto je gdje hrabri mladići skaču u predivnu Neretvu.

Posjetite i Počitelj, u blizini Hrvatske, te Jajce okrunjeno srednjovjekovnim tvrđavama i umirujućim vodopadom. 

Topli i gostoljubivi ljudi

Uprkos konfliktu, Bosanci i Hercegovci će dati sve od sebe da se osjećate dobrodošli. No, gosti će biti "natjerani" da piju ogromne količine kafe i da pojedu ogromne količine hrane.

Bosanska kafa

Kafa je ključna kost bosanskog društvenog života. Možda pomislite da je to turska kafa, no domaćini insistiraju da se razlikuje. Kafa se melje, a kada voda prokuha u džezvi, onda se doda u nju. Poslije se sipa u fildžan i poslužuje uz kocku šećera. 

Jefitno je

Sarajevo je jedan od najjeftinijih gradova u Evropi. Hrana vas može koštati manje od tri dolara. Kada se uporedi sa zemljama EU, smiješno je jeftina.

Odlična za šoping

Zanatlije će vas oduševiti svojim umijećem, ručnim radom i predivnim predmetima, nakitom, tepisima... Čak možete pronaći i olovke napravljene od metaka iz vremena opsade grada.

Religiozna različitost

BiH je oduvijek bila poznata po svojoj trgovini i različitosti populacije. Čujete ezan kako dopire iz džamije, a ubrzo i crkvena zvona. Usred Sarajeva nalazi se džamija, sinagoga, hrvatska i pravoslavna crkva. 

Zemlja avanture

Predivne planine su odlične za planinarenje, pješačenje, vožnju biciklom, paraglajding, rijeke za rafting... Ipak, budite na oprezu zbog oznaka za mine. 

Hrana

Od ukusnog i hrskavog bureka, do sočnih komadića mesa (misleći na ćevape) bosanska kuhinja će pružiti samo zadovoljstvo vašem želucu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije