'Članarina ne može biti obavezna za studente'

Radiosarajevo.ba
'Članarina ne može biti obavezna za studente'


Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu primio je dopis Univerziteta u Sarajevu (UNSA), a u kojem se traži da se na ovom fakultetu realizuje Odluka Senata prema kojoj svaki student koji se upisuje u studijsku godinu, mora izdvojiti novčana sredstva za finansiranje Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu na sjedici održanoj 27. juna ove godine, a na prijedlog Studentskog parlamenta UNSA, dao je saglasnost da se pri upisu studenata na visokoškolske ustanove UNSA u akademskoj 2012/2013. godini izdvajaju novčani iznosi za aktivnost Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) i za Fond ''Suada Dilberović''.

Udruženje studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu (USP) oglasilo se saopćenjem da kao legitimno predstavničko tijelo studenata dodiplomskog i postdiplomskog studija na Pravnom fakultetu UNSA, neće dozvoliti da se studentima Fakulteta nameće plaćanje novčanog iznosa od 5.00 KM za aktivnost SPUS-a, piše portal studomat.ba.

Zakon o studentskom organizovanju Kantona Sarajevo

Senat Univerziteta u Sarajevu je u dopisu svoju odluku obrazložio na način da je donesena u skladu sa Zakonom o studentskom organizovanju Kantona Sarajevo (“Službene novine KS”, broj: 11/10).

Zakon o studentskom organizovanju KS
Član 9.
(Članstvo u studentskim organizacijama)
(2) Članstvo u studentskim organizacijama je dobrovoljno.
(3) Prilikom upisa na studij, kao i na svaku narednu godinu studija, student koji želi biti član studentske organizacije obavezan je uplatiti participaciju (članarinu) na račun studentskog parlamenta matičnog univerziteta, fakulteta/akademija Kantona Sarajevo, u iznosu definiranom statutom Studentskog parlamenta, a koja ne smije prelaziti iznos veći od iznosa utvrđenog na ime osiguranja studenta.

Prema Zakonu o studentskom organizovanju KS, članstvo u studentskim organizacijama je dobrovoljno, a članarinu mora platiti samo onaj student koji želi biti član studentske organizacije. Članarina se ne može nametati i ne može biti obavezna za studente.

Udruženje studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu će uputiti dopis Upravi Fakulteta i Dekanu prof. dr. Borislavu Petroviću kako bi se studenti zaštitili, te da im se ne nameće plaćanje nečega što je prema Zakonu dobrovoljno, prenosi portal studomat.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije