Civil Rights Defenders: BiH mora osigurati jednaku zaštitu svima

Radiosarajevo.ba
Civil Rights Defenders: BiH mora osigurati jednaku zaštitu svima

Godinu dana nakon što je pokušaj organizovanja prvog Queer Sarajevo Festivala rezultirao nasiljem, Civil Rights Defenders (bivši Švedski helsinški komitet) izražava duboku zabrinutost zbog nedostatka osude nasilja i diskriminacije nad lezbejskom, gej, biseksualnom i transrodnom populacijom u Bosni i Hercegovini, kao i izostankom akcije u dovođenju odgovornih za nasilje pred lice pravde.

"Država Bosna i Hercegovina je dužna osigurati jednaku pravnu zaštitu za sve svoje građane", izjavio je Robert Hårdh, izvršni direktor Civil Rights Defenders.

Vlasti nisu uspjele osigurati zaštitu onih koji su pokušali ostvariti svoja temeljna ljudska prava mirnog okupljanja i slobode izražavanja, zajamčena Ustavom i međunarodnim ugovorima potpisanim od strane Bosne i Hercegovine. Odlučna osuda verbalnih i fizičkih napada na organizatore i posjetitelje festivala, takođe je izostala.

Protiv lica koja su počinila krivična djela ili prekršaje za vrijeme Festivala podignute su dvije optužnice od strane Tužilaštva Kantona Sarajevo, ali one još nisu sudski procesuirane. Većina onih koji su poticali i sudjelovali u fizičkom i verbalnom nasilju u toku Festivala još uvijek nisu zakonski sankcionisani.

Imajući u vidu nedavnu prošlosti Bosne i Hercegovine karakteriziranu ozbiljnim kršenjima osnovnih ljudskih prava, bitno je da vodeći političari i sudske institucije u ovoj zemlji ulože napor ka izgradnji društva koje će poštovati ljudska prava i bespogovorno osuđivati netoleranciju i nasilje bilo koje vrste.

Civil Rights Defenders će i dalje pažljivo pratiti cjelokupnu situaciju kao i pojedinačne slučajeve diskriminacije i nasilja nad LGBT populacijom u Bosni i Hercegovini, i nastaviti sa radom na odbrani građanskih i političkih prava.

Zašto se odričemo naših gej sugrađana?

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije