Čitajte novi broj časopisa (sic!)

Radiosarajevo.ba
Čitajte novi broj časopisa (sic!)


U slobodnoj i besplatnoj podjeli, s preporukom svekolike distribucije, kopiranja i piraterije, u novom formatu, izašao je novi, 9. broj književnokritičkog i estetičkog časopisa (sic!).

Kroz osam dosadašnjih brojeva časopis se koncepcijski mijenjao i razvijao. U prvoj fazi bio je to društvenog angažirani časopis studenata književnost, a nakon toga fokus je na savremenoj političkoj i kulturalnoj teoriji i kritici društva.

S posljednjim brojeva, a naročito ovim, devetim, (sic!) je uglavnom književno-kritički časopis, oslobođen besplodnosti postmodernističkog teoretisanja, fokusiran na estetičko čitanje savremene književnosti.

Koncepcijske zaokrete ističe i sam urednik časopisa, Mirnes Sokolović. Kako kaže u tekstu Pisati u intelektualnom lazaretu: „Ponovo se pred nama pojavljuje novi broj Sic!a, deveti broj po redu, s novim prijelomom, s novim rubrikama, u svom – vjerujemo – poboljšanom izdanju. Za novi početak: s pretežno estetičkim namjerama. Preko dvije stotine kartica teksta – eseja, kritike, analiza, prijevoda, poezije – nudi se ovog puta našem društvu besplatno – bez ikakvih naknada i honorara i akademskih bodova. Stotine utrošenih vražjih sati, koje je desetak ljudi dalo ovom društvu nizašto – ne uzimajući bilo što zauzvrat!“

Tema ovog broja je književno izdavaštvo u Bosni i Hercegovini, a u tematu se mogu pročitati tekstovi Jasmine Bajramović, Maje Abadžije i Osmana Zukića.

Kritički su prikazane knjige Jednosmjerno Lamije Begagić i Volga, volga Miljenka Jergovića.

Svi tekstovi mogu se pročitati na stranici časopisa, gdje se također može preuzeti i kompletan časopis u .pdf formatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije