Čistka u spiskovima slobodnih umjetnika

Radiosarajevo.ba
Čistka u spiskovima slobodnih umjetnika

Selma Muhedinović, Margita Lazarević, Narcis Kantardžić, Faiz Softić, Jadranka Stojaković i Danica Dakić umjetnici su kojima ubuduće Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo neće uplaćivati doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje, objavio je Avaz.ba

Ovo je rezultat revizije spiskova slobodnih umjetnika, koju je izvršila Komisija imenovana od strane vlade Kantona Sarajevo. Tokom ove revizije razmotren je status za 44 umjetnika za koje je do sada Kanton uplaćivao obaveze.    

"Komisija je utvrdila da šest osoba nije ispunjavalo uvjete utvrđene Zakonom o istaknutim samostalnim umjetnicima KS. Također, nisu ispunjavali ni odredbe Odluke o uvjetima i postupku priznavanja prava istaknutim kulturnim radnicima na uplatu doprinosa iz budžeta KS. Zbog toga su izgubili ranije stečena prava", rečeno je za Avaz iz Ministarstva kulture. 

Osim navedenih osoba, bez budžetskih doprinosa ostali su i Milenko Uherka te Admiral Mahić, jer su penzionisani. 

Među 36 umjetnika koji su ostali na spisku, a među kojima su Fuad Backović Deen, Mugdim Avdić Henda, Muhidin Muharemović, Nedžad Begović, Nela Đenisijević, Tarik Samarah, Emina Husedžinović, Zilhad Ključanin i Irfan Hozo. Za sve njih Kanton će mjesečno uplaćivati 319 KM za PIO i 229 maraka za zdravstevno osiguranje.

Tako će Ministarstvo kulture i sporta do kraja ove godine izdvojiti 290.200 KM za finansiranje samostalnih umjetnika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije