CineLink: nevidljiva vrijednost SFF-a

Radiosarajevo.ba
CineLink: nevidljiva vrijednost SFF-a
/ Foto: Branimir Prijak, radiosarajevo.ba

U poređenju sa atraktivnim filmovimskim projekcijama, gostima na crvenom tepihu i uzbudljivoj festivalskoj etmosferi, sekcija zvana CineLink ne predstavlja baš zanimljivu temu za medijsko izvještavanje. Istovremeno, Cinelink je jedan od najznačajnijih i u filmskoj industriji najprepoznatljiviji segment Sarajevo Film Festivala.

O čemu se radi? 'CineLink' kao pojam prisutan je i na drugim filmskim festivalima a podrazumijeva okupljanje filmskih profesionalaca kako bi kroz seminare, sastanke i networking, stvorili platformu za razvoj i finansiranje novih filmova, jednostavno rečeno, dogovorili koprodukcije. Na Cinelinku se intenzivno sastanči, često 'jedan na jedan', a svi susreti između producenata i izlagača projekata unaprijed su zakazani. 

Sarajevski CineLink je treća platforma te vrste po važnosti kada su u pitanju filmski festivali; odmah nakon Cannesa i Berlina, a u svijetu filmske industrije više je rangiran od npr. filmskog festivala Karlovy Vary.

Više od 60% projekata predstavljenih na CineLinku prođe put od razvoja do produkcije, što ga čini jednom od najuspješnijih razvojnih i finansijskih platformi u Evropi!

CineLinkov koprodukcijski market ove godine predstavlja 17 projekata iz zemalja jugoistočne Evrope; Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Gruzije, Grčke, Mađarske, Kosova, Makedonije, Malte, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. Ove godine je CineLink proširen sa četiri nove zemlje: Češkom, Slovačkom, Poljskom i Ukrajinom, što implicira širenje tržišta ka sjeveroistočnoj Evropi. 

Za ovu godinu ukupno je bilo 80 prijavljenih projekata, a ovogodišnja zemlja  partner je Francuska. 

Među filmovima koji su snimljeni zahvaljujući sarajevskom CineLinku u proteklim godinama su:  Buick Rivera Gorana Rušinovića, Kenjac Antonia Nuića, Honey Semiha Kaplanoglua, Ako želim da zviždim, zviždat ću Florina Serbana i Loverboy Catalina Mitulescua. Svi snimljeni filmovi obavezno na špici nose odluku da su nastali zahvaljujući CineLinku Sarajevo Film Festivala

S obzirom na visok rejting kojeg sarajevski CineLInk uživa među profesionalcima, možemo slobodno reći da ova sekcija predstavlja 'nevidljivu' vrijednost Sarajevo Film Festivala.

U našoj galeriji pogledajte atmosferu prvog dana ovogodišnjeg CineLinka

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije