CIN dobitnik nagrade Robert F. Kennedy

Radiosarajevo.ba
CIN dobitnik nagrade Robert F. Kennedy

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu dobitnik je nagrade Robert F. Kennedy (RFK) za socijalno angažovano novinarstvo. Nagradu po prvi put dodjeljuje RFK Evropski centar za pravdu i ljudska prava.
 
Dodjeli nagrada, koja je upriličena u Firenci, prisustvovala je i novinarka Renata Radić koja je u ime CIN-a primila nagradu. Radić je bila na čelu novinarskog tima koji je na vidjelo iznio način na koji bh. pravosuđe omogućava privilegovan položaj optuženim političarima i funkcionerima. Novinari su pokazali kako se protiv uticajnih osoba rijetko podižu optužnice, a još rjeđe izriču kazne. Čak i ako se to desi, funkcioneri se mogu nadati pomilovanju, odloženoj ili skraćenoj kazni, kao i premještaju u zatvor sa boljim uslovima.
 
Azhar Kalamujić je uređivao tekstove iz projekta o pravosuđu, a nagrada je jedna od rijetkih takvog značaja koju su bh. mediji osvojili u međunarodnoj konkurenciji.

Nagrađeni projekat možete pronaći ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije