Cijena u sarajevskim vrtićima bit će viša za 20 KM

Radiosarajevo.ba
Cijena u sarajevskim vrtićima bit će viša za 20 KM

Cijena boravka u sarajevskim vrtićima mogla bi biti viša za 20 maraka, i za poludnevni i za cjelodnevni boravak, potvrdila je Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica Javne ustanove 'Djeca Sarajeva', za portal Radiosarajevo.ba. O ovom bi prijedlogu trebao raspravljati Upravni odbor ustanove do kraja januara, te, bude li prihvaćen, bit će upućen i Vladi Kantona Sarajevo.

Kako nam je kazala Jovanović-Halilović, rezultat je ovo šestomjesečne priče o izmjeni jelovnika u sarajevskim vrtićima i inicijativi o promjeni prehrambenih standarda i normativa.

U sarajevskim vrtićima više nema margarina

„Kako bi tu promjenu sproveli adekvatno, oformili smo Komisiju u kojoj su bili nutricionista, pedijatar, glavna kuharica, ekonom i predstavnik Vijeća roditelja. Oni su donijeli akcioni plan koji je došao u fazu u kojoj njegova provedba ovisi o novcu. Ne možemo mijenjati hranu bez finansija“, rekla je direktorica JU Djeca Sarajeva.

Naša sagovornica je napomenula da se cijena u sarajevskim vrtićima nije mijenjala već dugi niz godina, a istovremeno su rasle cijene energenata i namirnica.

Od Jovanović-Halilović smo doznali da ovo roditeljima „neće biti šok ili novina“, jer je početkom ove školske godine, o pitanju sprovedena anketa među roditeljima. Direktorica nije rekla o kojem se uzorku ispitanika radilo, ali je istakla da je 75 posto ispitanih podržalo ovu odluku: „Roditelji su samo željeli garancije da će taj novac zaista otići na hranu.“

Jovanović-Halilović je podvukla kako će novac, bude li odluka usvojena od strane UO i Vlade, otići na uvođenje još jednog obroka te svježeg voća i povrća. Podsjećanja radi, iz sarajevskih vrtića već su uklonjeni margarin, salame, paštete, sok na razmućivanje, karamelizirano mlijeko...

Za dodatne garancije, za roditelje su sarajevski vrtići organizovali i predavanje dr Amre Junuzović-Kaljić, pedijatrice koja je bila dio gore spomenute komisije: za roditelje koji su propustili predavanje, iz ustanove JU Djeca Sarajevo navode da će ono uskoro biti dostupno na njihovom websiteu.

Inače, aktuelne cijene u sarajevskim vrtićima iznose 100 maraka za poludnevni boravak, i 140 KM za cjelodnevni. Napominjemo da socijalno ugrožene kategorije imaju subvencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije