Cijela BiH čisti...

Radiosarajevo.ba
Cijela BiH čisti...
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

U čak 105 općina u BiH danas je u 11,00 sati započela akcija Let's Do It - Očistimo zemlju za jedan dan. 

Travnik - 600 volontera
Zenica - 1000 volontera
Grude- 1760 volontera
Stolac - Volonteri očistili6 km rukavca Bregave
RS: Ukupno 10.000 volontera

Podaci prikupljeni oko 12,00 ukazuju da je uz dobru organizaciju, spremnost na promjene i voluntarizam moguće postići izuzetne rezultate: 

U Mostaru je, npr. 1000 volontera u sat i pol vremena napunilo 2000 velikih vreća za smeće. U Maglaju 400 je volontera u prvih sat i pol napunilo 1000 vreća. U Bugojnu će na očišćenoj deponiji biti izgrađen dječiji park, potvrđeno je iz štaba akcije Let's Do It

Najslabiji odaziv u Sarajevu

Čini se da su se pozivu na čišćenje proporcionalno u najmanjem broju odazvale Sarajlije. U gradu se čisti na 45 lokacija a ukupno je na terenu oko hiljadu volontera. 

Oko 200 volontera, sponzora, ambasadora stranih zemalja, okupilo se na tzv. VIP lokaciji čišćenja na Trebeviću.

"Još uvijek je rano i vidjećemo koliko će volontera doći, ali trenutno smo, na ovom lokalitetu zadovoljni. U toku dana imat ćemo tačan broj volontera, ali očekujemo data brojka bude oko 50.000 u cijeloj Bosni i Hercegovini", rekao je za web portal Radiosarajevo.ba Adis Nović jedan od koordinatora projekta.

Iako je najavljeno da će akciji čišćenja prisustvovati i političari - za sada je njihov odaziv skroman.

"Koliko sam vidio tu je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović i Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja. Došao je i znatan broj ambasadora, kao i veliki broj sponzora", dodao je Nović.

Samir Avdić: Trebamo imati lijepo i čisto Sarajevo

Oko pedesetak volontera okupilo se na Spomen-parku Vraca i u 11,00 počelo sa uklanjanjem smeća oko ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Među volonterima bio je i proslavljeni košarkaš sarajevske Bosne i nekadašnji reprezentacije naše zemlje Samir Avdić.

"Iskreno podržavam ovakve akcije i na području cijelog grada bi trebale biti orgaizovane, ito ne samo na ovaj dan, već i inače. Smatram da mladi ljudi trebaju da budu posebno odgovorni prema prostorima na prostorima koje bismo svi trebali posjećivati i naravno da ih drže čistim. Smatram da svi trebamo dati svoj dio učešća i da trebamo imati lijepo i čisto Sarajevo",
rekao je za Radiosarajevo.ba Samir Avdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije