Ciglane: Demolirano obilježje Sarajlijama ubijenim u opsadi

Radiosarajevo.ba
Ciglane: Demolirano obilježje Sarajlijama ubijenim u opsadi

Foto: Almir Panjeta, Slobodna Bosna

Ploča nije u nekom zabačenom dijelu, nije ni u Republici Srpskoj jer da je tamo srušena to bi bila udarna vijest u medijima u FBiH. Usred je Sarajeva. Na mostu Ciglane, Općina Centar. Uništena, pored nje dnevno prođe stotine građana, piše danas Slobodna Bosna.

Dok uz 6. april i druge datume mnogi pune novinske stupce i televizijske emisije pričajući nadugo i naširoko o stradalim Sarajlijama, postavljaju stolice i slično, ostalim danima o spomen-obilježjima ubijenoj djeci i civilnim žrtvama rata malo ko brine.

U optužnici Stanislavu Galiću, komandantu Romanijskog korpusa od septembra 1992. do augusta 1994., jedinice koja je držala pod opsadom Sarajevo, doživotno osuđenom zbog "terora nad civilnim stanovništvom", stoji između ostalog sljedeće: "6. decembra 1993: Dvije artiljerijske granate od 122 mm pogodile su pijacu Ciglane u ulici Đure Đakovića. Ubijeno je četiri, a ranjeno trinaest osoba. Pucano je sa Poljine, područja koje je držala VRS".

Među ubijenim su bili i tada 16-godišnja djevojčica Selma Zulčić i 17-godišnji dječak Admir Džidić.

"Rahmet, pokoj i šutnja mrtvima. Proučite fatihu i pomolite se, pamtite i opominjite", piše na demoliranoj i zaboravljenoj spomen-ploči koja bi trebala da nas sjeća na ubijene sugrađane i koja će skupa s ostalima biti zaboravljena sve dok sekretarice lokalnih, federalnih i državnih moćnika, svoje šefove nekoliko dana pred 6. april ne opomenu na još jednu godišnjicu početka opsade, a saradnici im ne pripreme govore...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije