'Ciganska' erotika u lektiri za jedanaestogodišnjake

Radiosarajevo.ba
'Ciganska' erotika u lektiri za jedanaestogodišnjake

Predrasude o Romima kao narodu otvorene seksualnosti, klišeizirani erotski opisi petinga pod vedrim nebom uz izraze poput 'sise', 'gnječiti', 'goli Cigani koji ganjaju gole Ciganke', 'rundavi Ciganin' - sve je  to dio obavezne školske lektire koju čitaju jedanaestogodišnjaci - učenici šestog razreda devetogodišnje osnovne škole u Kantonu Sarajevo. 

 Foto: Radiosarajevo.ba 

Foto: Radiosarajevo.ba 

Riječ je o knjizi 'Roman o novčiću' koju je napisao Kemal Mahmutefendić, pisac rođen 1942. u Konjicu, koji danas živi u Zenici gdje uživa status slobodnog umjetnika (o ovoj temi je Radiosarajevo.ba takođe pisao). 

Zanimljivo je da je priča u vezi sa spornim dijelovima knige bila aktualna još 2008. godine kada je udruženje za zaštitu djece i dječijih prava "DjeCa - Dječije Carstvo" iz Sarajeva reagiralo prema Prosvjetno-pedagoškom zavodu.    

Tada je ovaj roman bio dio obavezne lektire za četvrti razred osmogodišnje škole (znači čitali su ga desetogodišnjaci), a reakcija nakon pritužbi udruženja bila je ta da je Prosvjetno-pedagoški zavod spornu knjigu skinuo sa spiska lektire za taj razred. 

Međutim, knjiga je, umjesto da trajno izbrisana sa spiska, jednostavno prebačena u 'viši' razred. 

"Opravdano je i ispravno mišljenje da su u lektiri 'Roman o novčiću' opisi koji su neprimjereni uzrastu učenika u četvrtom razredu osnovne škole, a dodala bih i uzrastu učenika u nastavi i srednjoj školi", izjavila je još 2008 godine prof. Dina Borovina, direktorica PPZ-a, objasnivši da je ovaj zavod učestvovao u analizi programskih sadržaja u devetogodišnjoj osnovnoj školi, te da "Roman o novčiću" nije predviđen u njenom programu. 

Zanimljivo da tada niko iz PPZ-a nije reagirao povodom stereotipiziranja Roma u ovoj knjizi već samo zbog neprimjerenosti sadržaja. 

Kako to da je knjiga i dalje ostala na spisku lektire, saznat ćemo u narednim danima. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije