Chirac ostaje počasni građanin Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Chirac ostaje počasni građanin Sarajeva


Povodom proglašenja bivšeg predsjednika Francuske Jacquesa Chiraca krivim zbog zloupotrebe položaja u vrijeme dok je bio gradonačelnik Pariza, kontaktirali smo Gradsku upravu Grada Sarajeva.

Počasni Sarajlija Jacques Chirac proglašen krivim

Podsjetimo se da je Gradsko vijeće u februaru ove godine po hitnom postupku donijelo odluku da Jacquesa Chiraca proglasi počasnim građaninom, i to u vrijeme kada je protiv njega već bila podignuta optužnica, a o tome izvještavali svi svjetski mediji. Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, tada je otputovao u Pariz da bi Chiracu lično uručio priznanje.

Jacques Chirac proglašen je Počasnim građaninom Grada Sarajeva kao predsjednik Republike Francuske a ne kao gradonačelnik Pariza, stav je Gradske uprave.

"Incijativa da se gospodinu Chiracu dodijeli ovo priznanje Grada Sarajeva potekla je od tadašnjeg ambasadora BiH u Francuskoj, Almira Šahovića. Naglašavamo da je na tu inicijativu saglasnost dalo Ministarstvo vanjskih poslova BiH i uputilo je prema gradonačelniku Sarajeva Alija Behmen koji ju je prihvatio i proslijedio Gradskom vijeću na razmatranje. Gradsko vijeće je jednoglasno usvojilo ovu inicijativu (uz jedan suzdržan glas)", naveli su iz Gradske uprave.

Jacques Chirac: počasni građanin pod optužnicom!

Argumenti Gradske uprave leže u činjenicama da je Chirac jedan od stranih državnika koji je u mnogome doprinio zaustavljanju rata u BiH, stabilizaciji zemlje u miru, te euroatlantskim integracijama.

"Gradonačelnik Sarajeva nije uručio ovo priznanje gospodinu Chiracu već ga je upoznao sa odlukom Gradskog vijeća prilikom susreta u njegovom kabinetu u Parizu 3. februara 2011. u prisustvu ambasadora BiH u Francuskoj Almira Šahovića, u proputovanju za Aušvic" tvrde iz Gradske uprave.

Međutim,  tu je i saopćenje za medije koje je Gradska uprava izdala 3. februara ove godine, a u kojem stoji:

"'Zahvaljujem se građanima Sarajeva i BiH na ovom priznanju, koje je za mene velika čast i zadovoljstvo', kazao je bivši predsjednik Francuske Jacques Chirac, kada mu je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uručio zvanično priznanje 

Behmen u Parizu uručio priznanje Chiracu

Behmen se brani: Put u Pariz platili su drugi
  
Priznanje Počasni građanin Sarajeva gospodinu Chiracu bit će uručeno kada se za to steknu uvjeti, stav je Gradske uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije