'Čestitamo vam, grobari bh. kulture!'

Radiosarajevo.ba
'Čestitamo vam, grobari bh. kulture!'

FOTO: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba

Predstavnici Društva pisaca BiH uputili su otvoreno pismo predstavnicima vlasti koji su odgovorni za zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH i drugih institucija od državnog značaja.

Otvoreno pismo koje potpisuje predsjednik Društva pisaca BiH, Amir Brka,  prenosimo u cjelosti:

"Svjesni da svaka vlast preferira samo onu vrstu kulture koja odgovara njenom obrazovnom nivou i njenoj težnji da taj nivo proglasi za vrhunaravnu društvenu vrijednost, znamo da je uzaludno upozoravati bh. vlastodršce kako moraju iz temelja promijeniti dosadašnji model finansiranja kulture. Na sva dosadašnja upozorenja oni su odgovarali smanjivanjem finansija onim institucijama koje proizvode kulturu, čuvaju je, katalogiziraju, istražuju i stvaraju nove kulturne vrijednosti.

Zatvaranje Zemaljskog muzeja, upropaštavnje Nacionalne i univerzitetske biblioteke i drugih institucija od državnog značaja nije samo dokaz sadašnjeg političkog barbarizma, nego je i vitalno pitanje bh. društva i njegovog identiteta u budućnosti.

Politička moć je, namjesto da finansira pomenute institucije, proizvodnju kritičke kulture i novih kulturnih vrijednosti, obilato pomagala privatne kulturne festivale - uvjeravajući nas da najsiromašnija zemlja u Evropi treba imati jedan od najskupljih evropskih filmskih festivala kako bi skorojevićke elite mogle malograđanski oponašati celebrityje iz Cannesa ili Hollywooda. Ili da svaka općina treba imati svoje dane kulture na kojim pojedini općinski oponašaju državne moćnike, ali ne na crvenom tepihu nego pod šatorom, uz turbo-folk pjevaljku.

Takvom festivalizacijom kulture proizvedena je njena provincijalizacija, a iz državnih kasa obilato nagrađene populističke kulturne manifestacije koje, u orgazmičkom transu, prate lokalni mediji. Festivalizacija, provincijalizacija, etnizacija, klerikalizacija i getoizacija - tim se pojmovima najpreciznije može opisivati sadašnji model finansiranja kulture koji provode politički moćnici. Zato u našoj zemlji i umire kultura, a na njenom lešu raste kulturni provincijalac i malograđanin - kao prepoznatljivi znak identiteta nove klase bogatih.

Stoga vam se, gospodo vlastodršci, ne obraćamo s ciljem da tražimo promjenu modela finansiranja kulture i donošenja kvalitetne strategije kulturnog razvoja. Ne, mi vam čestitamo na dobro obavljenom poslu grobara bh. kulture!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije