Centrotrans alternativni prevoznik, važe kuponi GRAS-a

Radiosarajevo.ba
Centrotrans alternativni prevoznik, važe kuponi GRAS-a


Vlada Kantona Sarajevo osigurala je alternativni prevoz u kojem važe kuponi GRAS-a, a učenici i studenti prevoz mogu koristiti besplatno.

Nakon što jučer do 16 sati KJKP GRAS nije ponovo uspostavio funkciju javnog gradskog prevoza, a što su mu naložile upravljačke strukture i Vlada KS, Vlada je na nastavku 6. vanredne sjednice donijela zaključak kojim se definiraju mjere u nastaloj kriznoj situaciji.

U vremenu trajanja krizne situacije ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica će po nalogu Vlade, u toku današnjeg dana, formirati krizni štab za organizaciju javnog saobraćaja na teritoriji Kantona Sarajevo. 

Saobraćaj će se organizirati s jedne lokacije uz osiguranje tehničke podrške, dispečinga, smještaja i osiguranja vozila, i to počevši od jutros u 5 sati.

Vlada KS je donijela i zaključak da će učenici i đaci u vrijeme krizne situacije imati besplatan prevoz, a mjesečni kuponi i godišnje karte za javni gradski prijevoz važit će i u vozilima alternativnog prevoza.

Organizacija kompletnog saobraćaja u vremenu trajanja krizne situacije povjerena je Centrotrans-Eurolines d.o.o.

Također, Minstarstvo saobraćaja KS će objaviti javni poziv svim prevoznicima u BiH za učešće u javnom prevozu na teritoriji Kantona Sarajevo u vremenu trajanja krizne situacije. 

Uslovi angažovanja drugih prevoznika, način naplate karata i drugo biće definisani posebnim ugovorom.

Linije na kojima će se odvijati saobraćaj

Ministarstvo saobraćaja će odobriti 12 linija koje su u redovnom postupku usklađivanja kod Ministarstva i to linije Sutjeska-Lješevo, Vijećnica-Crkvica-Dobrinja, Sutjeska-Vogošća, Sutjeska-Donja Vogošća, Ilidža-Drozgometva, Ilidža-Vukovići, Ilidža-Hrasnica, Ilidža-Sokolovići, Nedžarići-Dobrinja, Ilidža-Kobiljača, Ilijaš-Popovići i Sutjeska-Kamenica, a sve prema obavještenju Minstarstva saobraćaja KS o usklađivanju linija od 17. maja 2010. godine.

Vlada je zadužila Minstarstvo saobraćaja da u saradnji s drugim ministarstvima osigura modalitete evidentiranja prouzrokovane štete, nastale usljed nelegalne obustave saobraćaja radnika KJKP GRAS-a i to građanima i pravnim osobama, saopšteno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije