Centar za žene: Stručno osposobljavanje i osnaživanje

Radiosarajevo.ba
Centar za žene: Stručno osposobljavanje i osnaživanje

Tekst preuzet sa portala manjine.ba.

Pripremila: Lejla Čolak, manjine.ba

Centar za žene ima za zadatak posredovanja pri zapošljavanju ženama žrtvama nasilja, samohranim majkama, te ženama na socijalnoj margini. Tu je, također, vođenje evidencije o slobodnim radnim mjestima i uslovima koji se traže, vođenje evidencije o stručnoj spremi, znanjima i sposobnostima, te obavještenje korisnica o objavljenim oglasima i konkursima, pomoć pri sastavljanju aplikacija za posao kao i pravna pomoć i savjetovanje u oblasti zapošljavanja.

Cilj ovog projekta je povećati pristup tržištu rada ranjivim i marginaliziranim grupama žena kroz razvoj ličnih i socijalnih vještina putem programa prekvalifikacije, dokvalifikacije i edukacije.

Edukacijski centar ima za cilj osnaživanje žena žrtava rodno uvjetovanog nasilja, samohranih majki i žena na socijalnoj margini na tržištu rada kroz stručno osposobljavanje, osobni razvoj i društvene vještine.

Motivacioni treninzi za sticanje brojnih vještina

Projekat je i edukativnog tipa u sklopu kojeg će se organizovati predviđeni motivacijski treninzi za sticanje praktičnih i osobnih vještina: pisanje CV-a, prezentacijske vještine, komunikacijske vještine i dr.

U maju je organizovan i realizovan prvi takav Motivacijski trening za korisnice centra. Cilj je bio da se žene osnaže u traženju posla – zatim da usvoje znanja kako napisati CV, kako pristupiti i  ponašati se na intervjima za poslove. U predstojećem periodu realizovat će se još jedan Motivacijski trening za nove korisnice centra – zatim su predviđene i stručne obuke: edukacija za rad na računarima, polaganje razreda i dr. U centru se pruža i psihološka pomoć i podrška (grupni i individualni rad sa psihologom).

Ovim bi se ne samo pomoglo ženama žrtvama nasilja, već i doprinijelo boljoj evidenciji o njihovom broju i potrebama.

Fondacija lokalne demokratije je krenula sa realizacijom projekta Centar za žene uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).


Potreba za dokvalificiranjem i prekvalificiranjem

Centar za žene je obezbijedio i poluprofesionalne Kärcher mašine kako bi se olakšao ženama  pristup na tržištu rada nudeći usluge čišćenja poslovnim subjektima.

Na upit zašto upravo mašine za čišćenje, te radi li se možda o nedovoljnoj motivisanosti žena da se poslovno dokvalificiraju ili prekvalificiraju, ispred organizacije smo dobili odgovor da su mašine za čišćenje dio donacije koju je obezbijedio jedan od donatora UNHCR. Prekvalifikacija i dokvalifikacija su svakako pozitivne i potrebne, što u konačnici i jeste cilj ovog projekta, no pojedine su žene istakle da se žele baviti isključivo poslovima čišćenja.

Kako saznajemo, sa ženama koje se u Centar javljaju svakodnevno osoblje je stalno u kontaktu – obavještava ih se o konkursima za posao – nudi im se pomoć pri pisanju biografije (CV-a, popratnog pisma).

''Kada su se žene upoznale sa programom i sadržajem Motivacionog treninga, prihvatile su učešće i odazvale su se na isti – ohrabrile su se da komuniciraju. Moramo imati u vidu da se ovdje radi o ranjivim skupinama žena koje zbog svoje specifične situacije u kojoj se nalaze gube na samopouzdanju i samopoštovanju, stoga je ovo jedan od načina da spoznaju da itekako imaju potencijala da se predstave na tržištu rada kroz usvojene vještine i da na taj način postanu ekonomski neovisne žene. Imamo već i pozitivne primjere zadovoljnih žena koje su kroz našu pomoc i podršku došle do posla, a također imamo i zadovoljne klijente.'', kazala je Nataša Mujkanović ispred Fondacije lokalne demokratije Sarajevo za manjine.ba, ističući da se dosad Centru obratilo pedesetak žena.

Centar za žene je otvoren svakim radnim danom od 09:00 do 17:00 i sve potrebne informacije možete dobiti putem telefona 033 22 33 66.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije